Hopp til innhold

– Bekymringsfullt smittemønster

Verdens helseorganisasjon WHO advarte i dag om at det SARS-liknende viruset som tar liv i Midtøsten og Europa, sannsynligvis smitter fra menneske til menneske. I dag ble to nye dødsfall bekreftet.

SARS-liknende virus tar liv i Saudi-Arabia

På sykehuset i Riyadh ligger flere virus-syke på intensiv-avdelingen. På få dager i begynnelsen av mai døde fem mennesker i Saudi-Arabia.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

WHO har ikke funnet bevis på at det nye nCoV-viruset, som er i samme familie som SARS-viruset, faktisk kan smitte mellom mennesker.

– Men det er svært bekymringsfullt at smittemønsteret vi ser i en rekke land, i økende grad støtter hypotesen om at tett kontakt mellom mennesker kan spre smitten, sier WHOs visegeneraldirektør Keiji Fukada på besøk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh søndag.

Smittede i omgangskretsen

Det faktum at en gruppe mennesker rundt de smittede i de landene der det SARS-liknende viruset er oppdaget, også har blitt smittet, gjør at WHO nå slår alarm.

I går sa Frankrikes helseminister at et tilfelle nummer to av det SARS-liknende viruset var oppdaget i landet, og at det ser ut som om smitten kommer fra den første franske pasienten med viruset.

Mannen som nå var blitt smittet, hadde delt sykehusrom med den første smittede i Frankrike - som igjen nylig var returnert fra Dubai. Begge er i live og under behandling.

Coronaviruset

Viruset sett gjennom elektronmikroskop

Foto: Afp

Det første tilfellet av viruset ble oppdaget i Saudi-Arabia i april i fjor. Viruset er ikke påvist i Norge. Man tror at det opprinnelig kommer fra dyr.

Det er Saudi-Arabia som er hardest rammet av det nye viruset til nå.

Over halvparten er døde

Fra april 2012 til 7. mai er det meldt om 31 tilfeller av lungesykdommen, 22 av disse er i Saudi-Arabia. I dag meldte landets helseminister at ytterligere to dødsfall var registrert.

I tillegg til Frankrike er det også oppdaget nCoV-syke i Tyskland og Storbritannia, de fleste av disse har vært i Midtøsten. 18 av de 31 er døde, melder Folkehelseinstituttet.

«Tett kontakt» mellom mennesker defineres i denne sammenhengen som å være i et begrenset område over lengre tid med en person som er infisert av corona-viruset.

I 2003 tok SARS-viruset livet av 775 mennesker globalt, de fleste av dem i Asia.

SISTE NYTT

Siste nytt