FN skal granske våpenbruk i Syria

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at FN skal innlede gransking av anklager om bruk av kjemiske våpen i Syria.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Syriske myndigheter har bedt FNs generalsekretær Ban Ki-moon granske et angrep i Aleppo denne uken.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Ban sa torsdag at granskingen skal fokusere på en konkret episode i Aleppo denne uka, der syriske myndigheter og opprørerne beskylder hverandre for å ha brukt kjemiske våpen mot sivile.

Det var syriske myndigheter som onsdag ba Ban granske angrepet som de sier ble utført av terroristgrupper, sier Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari.

Aleppo-angrep

Opprørerne hevder imidlertid at det var det syriske regimet som sto bak angrepet med kjemiske våpen tirsdag, og de sier at regimet gjennomførte et nytt slikt angrep ved Damaskus onsdag.

Ban gjorde det klart at det er episoden i Aleppo som skal granskes, selv om han er fullt klar over påstander om andre angrep med kjemiske våpen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mogleg kjemisk angrep i Aleppo.

Opposisjonsgruppen Syria Observatory of Human Rights har opplyst at 26 mennesker ble drept i angrepet i Aleppo denne uken, og at minst 16 av dem er regjeringssoldater. Syriske myndigheter sier på sin side at 16 mennesker ble drept og 86 såret.

Foto: - / Afp

Obama: – Vil få konsekvenser

Etter at den syriske regjeringen og opprørere anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen, gikk også USA inn i striden og sa at de så langt ikke hadde sett bevis for at det ble brukt kjemiske våpen.

– Til nå har vi ingen bevis som bekrefter meldingene om at kjemiske våpen ble brukt tirsdag. Men jeg vil understreke at vi ser meget omhyggelig på disse meldingene, sa USAs Syria-ambassadør Robert Ford onsdag til Representantenes hus om krisen i Syria.

Ambassadøren tilføyde at det vil få konsekvenser for Syrias regjering om det kan fastslås at regjeringsstyrker har brukt kjemiske våpen. Men han ville ikke gå inn på hva konsekvensene kunne bli.

Også USAs president Barack Obama gjorde det i går klart at den amerikanske administrasjonen ville granske grundig om det syriske regimet har brukt våpen.

– Når det gjelder kjemiske våpen skal vi undersøke grundig hva som skjedde. Vi skal forsikre oss om at vi vet nøyaktig hva som skjedde, sa president Barack Obama.

Den amerikanske presidenten ville ikke si noe om hvilke spesifikke tiltak USA kunne sette i verk dersom det ble bekreftet at det syriske regimet hadde brukt kjemiske våpen, men gjorde det klart at det ville få konsekvenser.

– Vi holder Syria ansvarlig for enhver bruk av kjemiske våpen mot sivile. Vi har gjort det klart overfor Syria at bruk av kjemiske våpen vil endre spillereglene, sa Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt