Hopp til innhold

– Venter bare på at Assad skal trykke på knappen

Syriske styrker skal nå ha gjort alt klart for å bruke den dødelige nervegassen Sarin. Nå venter de bare på klarsignal fra Assad, ifølge amerikanske etterretning.

Bashar og Asma al-Assad

Bashar al-Assad er i ferd med å bli presset opp i et hjørne og mange frykter at han kan ty til kjemiske våpen mot sine egne. Her er han sammen med sin kone Asma før opptøyene brøt ut for nesten to år siden.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Flere medier har de siste dagene gjengitt påstander fra anonyme tjenestemenn i USA, som hevder at det foreligger opplysninger som tyder på at Syria kan være i ferd med å forberede bruk av kjemiske våpen.

Ifølge en av kildene skal syrerne være i ferd med å blande kjemikalier som kan benyttes i framstilling av nervegassen sarin.

– Lastet på fly

Deler av denne nervegassen skal nå ha blitt lastet over i bomber klare til å bli sluppet, skriver NBC i dag.

Hvis dette stemmer er det et dramatisk nytt skritt i retning av kjemisk krigføring i Syria. Ifølge den amerikanske etterretningen kan disse gassbombene bli sluppet fra flere titalls fly.

– Hvis Assad bestemmer seg for å bruke denne gassen er det lite verden kan gjøre for å stoppe ham, sier en av de anonyme kildene til NBC.

USA, EU og FN har alle kraftig fordømt bruken av kjemiske våpen og har advart Bashar al-Assad om å bruke dem.

På mandag kom Barack Obama med en direkte advarsel til Syrias president.

– Om du gjør den tragiske feilen å bruke disse våpnene, vil det få følger og du vil bli stilt til ansvar, sa Obama.

Regimet i Syria på sin side avviser at landet har planer om å bruke kjemiske våpen for å stanse opprørerne som kjemper for å styrte Assad og hans regime.

Fremstilt av nazistene

Sarin-gassen ble første gang produsert av nazistene i forkant av 2. verdenskrig, men ble for alvor kjent da Saddam Hussein gasset i hjel 5000 kurdere i 1988.

I Halabaja i Nord-Irak ble over 5000 kurdere gasset i hjel

I Halabaja i Nord-Irak ble over 5000 kurdere gasset i hjel i 1988.

Foto: HO / AFP

Sarin er også den samme gassen som en japansk kult angrep undergrunnen i Tokyo i 1995. Den gangen døde 13 og 6000 ble skadet.

Gassen, som opprinnelig skulle bli brukt som et plantevernmiddel, fungere på den måten av den lammer nervesystemet når det pustes inn eller kommer i kontakt med huden.

Lammelser og død

Ifølge US Center of Disease Control and Prevention er symptomene kvalme, kraftig hodepine, tunnelsyn, sikling, muskelkramper, pusteproblemer, bevisstløshet og til slutt død.

I høye doser lammer sarin musklene rundt lungene noe som fører til væskedannelse, slik at ofrene kveles eller drukner ettersom lungene fylles med slim og spytt.

Selv en liten dose sarin kan være dødelig hvis den pustens inn eller bare en dråpe kommer i kontakt med huden. Den er i likhet med andre nervegasser luktfri og smakløs.

Siden gassen er tyngre enn luft så kan den bli liggende i enkelte områder i så lenge som seks timer og kan, hvis den ikke medfører død, føre til varige skader på lunger, øyne og sentralnervesystemet.

Drepte 5000 kurdere

Shoko Asahara fotografert i 1990

Lederen at Aum Supreme kulten Shoko Asahara ble dømt til døden for angrepene på undergrunnsbanen i Tokyo.

Foto: JIJI PRESS / AFP

Det mest kjente og dødeligste sarin-angrepet skjedde i Halabaja i Nord-Irak i 1988. Da tidligere diktator Saddam Hussein drepte 5000 kurdere og skadde 65.000 mennesker med en miks av sarin og sennepsgass.

I 1995 angrep den japanske kulten Aum Supreme undergrunnsbanene i Tokyo med fem samkjørte angrep og slapp ut en sarin-blanding som drepte 13 mennesker og skadet 6000 på t-banestoppene nærmest den japanske nasjonalforsamlingen.

En mann blir tatt hånd om etter gass-angrepet i Tokyo

En mann blir tatt hånd om etter gassangrepet i Tokyo.

Foto: JUNJI KUROKAWA / Afp

I Syria skal det være registrert store lagre av forskjellige typer kjemiske midler som kan brukes som våpen. Både sarin, sennepsgass og muligens også VX, en nervegass som er 10 ganger kraftigere enn sarin, skal befinne seg inne i Syria, ifølge den Paris-baserte Stiftelsen for strategisk forskning.

SISTE NYTT

Siste nytt