Hopp til innhold

Folk i Berlin i harnisk etter at deler Berlinmuren ble fjernet i natt

I ly av natten ble deler av Berlinmuren fjernet. Søndag er det varslet nye demonstrasjoner mot rivningen av den stadig mindre delen av muren som ble bygget for å hindre folk i å flykte fra det kommunistiske diktaturet i Øst-Tyskland.

Demonstranter roper slagord mot fjerningen av Berlinmuren

På fredag samlet hundrevis av demonstranter seg foran den delen av Berlinmuren som nå skal flyttes. Søndag er det ventet enda flere.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

På fredag skulle rivningen av deler av den såkalte East Side Galleri nær Oberbaum-brua starte, men demonstranter vill det annerledes.

Det er her rundt 120 kunstnere siden murens fall i 1989 har malt den 1,3 kilometer lange muren. Nå frykter mange at en viktig del av byens historie skal gå tapt.

Deler av Berlinmuren fjernes

På fredag startet bygningsarbeider jobben med å fjerne deler av muren som en gang delte Berlin i to.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Berlin har vært delt av denne muren i mange år og det er ikke mange store deler av den igjen. Det er den lengste gjenværende delen som de nå ønsker å fjerne og flytte til en park nær elven. Og det gjør berlinerne forbanna og utrolig sinte, forteller Nicole Schmitz på telefon fra Tysklands hovedstad til NRK.no.

Hindret rivningen

Hun er en av de mange som nå kommer til å møte opp og demonstrere mot rivningen som skal gjøre plass til en blokk med luksusboliger og utvidelse av Oberbaum-brua.

– Bygningsarbeidet ble hindret av 3–400 demonstranter på fredag, og vi håper at det kommer mange flere i morgen. Vi har også startet en underskriftskampanje der vi nå bare mangler rundt 2000 underskrifter for få dette opp til ny behandling, sier Schmitz, som selv vil være på plass for å si sin mening om det hun mener er en rasering av Berlins historie.

– Dette er en veldig viktig del av Berlin som minner oss om den gangen byen var delt. De har lovet oss at dette ikke skal bli ødelagt, men bare ved å flytte den så mener jeg at de ødelegger hele historien.

Historisk

Berlinmurens fall 9. november 1989 var en avgjørende hendelse i de kommunistiske diktaturenes fall i Øst-Europa og senere Sovjetunionen. Knapt ett år senere ble Tyskland samlet som en stat.

I offisiell DDR-språkbruk ble byggverket kalt «den antifascistiske beskyttelsesmuren». Den ble framstilt som et vern mot aggresjon fra Vest-Tyskland, som ifølge østtysk propaganda ikke bare var medlem av NATO, men også et land der nynazister nøt stor innflytelse.

I dag står bare noen få biter av den forhatte «skammens mur» igjen som minnesmerker. Og den delen av muren som nå planlegges å flyttes er den lengste sammenhengende delen av muren.

SISTE NYTT

Siste nytt