Hopp til innhold

65 % organer fra dødsdømte fanger

65 prosent av transplanterte organer i Kina kommer fra fanger som har fått dødsstraff, skriver avisen China Daily.

Kina lanserer dermed nå et nytt system for donasjoner som skal hindre ulovlig handel, og gjøre landet mindre avhengig av organer fra henrettede fanger, skriver avisen .

1,5 millioner trenger organer

Kinesiske myndigheter mener det nye systemet vil bli mer rettferdig slik at også folk uten familie og penger skal få tilbud om donerte organer.

Det er Røde Kors i Kina som skal ha ansvaret for å oppfordre til donasjoner ved dødsfall blant innbyggerne, motta registrering og føre register over donasjoner. Organisasjonen skal også opprette et fond til trengende familier av avdøde personer.

1,5 millioner kinesere har behov for organtransplantasjoner, men hvert år er det bare 10.000 organer som blir donert, opplyser landets helsedepartement.

– Det nye systemet vil være til hjelp med å finne flere villige donorer som tidligere har vært usikker på hvordan de skal gå fram, sier Jiang Yiman, som er visedirektør ved Institutt for organtransplantasjoner ved Tongji Hospital.

Det har lenge vært kjent at både nyrer, levrer, hornhinner og andre organer har blitt systematisk fjernet fra dødsdømte fanger, men det har vært usikkert hvor mange det har vært snakk om.

Kina er det landet i verden som praktiserer dødsstraff på flest fanger.

Kulturelle motforestillinger

Grunnen til at antallet donasjoner fra frivillige forblir såpass lavt, er delvis grunnet i kulturelle motforestillinger mot fjerning av organer fra døde mennesker før de blir gravlagt.

Ifølge avisen er bare 1 prosent av personene som trenger nye organer i Kina sikret en donasjon.

Denne mangelen har ført til en lukrativ svartebørs, med mye press mot personer som ser seg nødt til å selge sine organer.

Må være «emosjonelt tilknyttet»

I 2007 innførte Kina en lovendring som krevde at donasjoner kun kom fra levende personer i slekt med, eller inngift med personen som trenger en donasjon. De åpnet også for at personer som kunne anses som «emosjonelt knyttet» til personen kunne få bidra.

Loven er imidlertid misbrukt av mange som forfalsker dokumenter, og hevder at personer som har et desperat behov for penger, skal anses som «knyttet» til mottakeren.

SISTE NYTT

Siste nytt