Hopp til innhold

Vil reparere forholdet mellom kristne og jøder

Pave Benedict XVI er på pilegrimsreise i det hellige land. I fem dager skal han reise rundt med et budskap om fred og forståelse mellom religionene.

Video nsps_upload_2009_5_11_10_36_35_415.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Paven ble møtt av statsminister Benjamin Netanyahu og President Shimon Peres da han landet i Tel Aviv.

Paven starter i dag sin historiske rundtur i Israel. Etter ankomst til Tel Aviv i formiddag reiser katolikkenes leder videre til Jerusalem der han skal besøke Holocaust-senteret, i møte med Israels president Shimon Peres, før han skal treffe jødiske, kristne og muslimske ledere i kveld.

President Shimon Peres møtte pave Benedict XVI i Israel
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Paven i Israel
Foto: DARREN WHITESIDE / REUTERS

Minner holocaust-ofrene

Paven ankom den internasjonale flyplassen i Tel Aviv på rød løper ved ti-tiden i formiddag der han ble møtt av presidenten og statsminister Benjamin Netanyahu.

Paven oppfordret til bekjempelse av antisemittisme, og snakket om besøket til Holocaust-senteret, Yad Vashem. Paven sa han er glad for å få muligheten til å ære minnet til seks millioner jøder som ble drept under holocaust.

- Det er en tragedie at det jødiske folk har opplevd de fryktelige konsekvensene av en ideologi som fratok mennesker grunnleggende verdighet og rettigheter. Jeg ber om at menneskeheten aldri igjen vil være vitne til et holocaust, sa Paven.

Pave Benedict XVI får ikke den samme varme velkomsten som hans forgjenger Johannes Paul II fikk da han besøkte Israel for ni år siden. Den nåværende pavens fortid opprører nemlig flere israelere.

Hitler-jugend

Som ung gutt i Tyskland var paven nemlig med i Hitler-jugend, noe som var påkrevet av ham. Paven skapte også sinne da han tidligere i år opphevet bannlysingen av en biskop som har fornektet Holocaust.

Dette oppholdet blir spesielt sett på som et forsøk på å bedre forholdet mellom jøder og katolikker som ikke har vært det beste.

- Jeg er sikker på at dette vil bedre dialogen mellom jøder og kristne i profetenes ånd, sa president Peres da paven ble møtt på flyplassen.

- Israel legger vekt på at folk skal ha absolutt religionsfrihet og fri adgang til alle hellige steder. Vi er glade for å få besøk av pilgrimer fra hele verden hit til det hellige land, la presidenten til.

Fred og forsoning

Budskapet paven bringer med seg på sin tur til Midtøsten er hvor viktig det er med fred og forståelse mellom religionene. Det understreket han også da han forlot Jordan tidligere i dag.

- Jeg vil oppfordre alle jordanere, om de er kristne eller muslimer, til å bygge fundamenter av religiøs toleranse som gjør det mulig å leve sammen i fred og gjensidig respekt, sa han da han forlot det arabiske landet.

Paven møtte religiøse ledere i Israel

Paven møtte religiøse ledere da han landet i Tel Aviv.

Foto: JACK GUEZ / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt