Hopp til innhold

– Vi har hatt en bra start

– Men det er bare begynnelsen, sa USAs president Barack Obama da han oppsummerte sine 100 første dager i Det hvite hus under en pressekonferanse i natt.

Video nsps_upload_2009_4_30_8_12_13_4330.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Obama oppsummerte sine første 100 dager på en pressekonferanse i natt norsk tid.

Obama ønsket under talen å forsikre amerikanerne om at landet er i ferd med å se framgang i å takle den økonomiske krisen, og er underveis til målet med å forbedre sitt ansikt utad.

Men presidenten ba folk om å vise tålmodighet.

Endringer og omvendinger

Etter hundre dager i Det hvite hus har presidenten, med en økende popularitet, foretatt store endringer og omvendinger fra hans forgjenger George W. Bush.

Tidligere utenriksmedarbeider i NRK, Bjørn Hansen, mener den nye presidenten så langt rager høyt over Bush.

Les mer: - Obama rager høyt over Bush

Hansen trekker fram at Obama har festet grepet om finanskrisen og har stilt krav til industrien i landet.

– Vedtaket om å stenge Guantanamo er nok blant de tre beste beslutningnene til Obama. I tillegg har han arbeidet for et forbud mot tortur av fanger, sier Bjørn Hansen.

Ifølge Amnesty har den nye presidenten imidlertid ikke gjort nok. Selv om han har lovet å rydde opp i, og få slutt på Bush-administrasjonens praksis med å bortføre og fengsle antatte terrorister, uten å stille dem for retten - er hittil lite endret, hevder de.

I nattens tale trakk Obama selv fram avhørsmetoden «waterboarding», som Bush-administrasjonen godkjente. Han har nå satt en stopper for bruk av denne typen utspørring.

– Det er tortur. All informasjon som oppnås fra terrormistenkte gjennom denne metoden, kunne en fått tak i på andre måter, sa Obama.

– Har møtt valgløfter

Obama insisterte også i natt på at han hadde møtt en av valgkampanjens løfter - nemlig å endre retningen til landets utenrikspolitikk.

En stille irettesettelse av Bushs tilnærming til verdenspolitikken, som har møtt kritikk fra både allierte og motstandere.

Utenrikspolitisk har Obama hevet seg mange hakk i forhold til sin forgjenger, mener Bjørn Hansen. Han tror imidlertid landet må begynne å spare.

– Men i stedet låner de mer fra utlandet, og trykker samtidig opp dollar for å dekke statsunderskuddet, sier Hansen.

Dermed har USA opparbeidet seg en enormt stor gjeld til utlandet.

– Jeg synes den voldsomme opplåningen fra Kina for å dekke opp underskuddet i den amerikanske økonomien ikke er bra, sier han.

Vedtok neste års budsjett

Demokratene minnet i natt opposisjonen på om at Obama-administrasjonen har arvet mesteparten av gigantunderskuddet fra sin forgjenger i Det hvite hus - da ingen av republikanerne stemte for budsjettet som ble lagt fram.

I natt ble allikevel rammen for neste års statsbudsjett vedtatt av den amerikanske Kongressen - som er på rundt 3.400 milliarder dollar, nærmere 22.400 milliarder kroner.

Budsjettet legger opp til et underskudd på 7.900 milliarder kroner neste år, noe som tilsvarer rundt 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Demokratene håper å kunne redusere budsjettunderskuddet gradvis til drøyt 3.400 milliarder kroner i 2014, noe som vil tilsvare 3 prosent av BNP.

Tautrekking igang

Den egentlige tautrekkingen om budsjettpostene begynner først nå, og vil bli avgjørende for om Obama skal lykkes med sine ambisiøse planer for blant annet helsesektoren i USA.

Han har blant annet besluttet å gi helseforsikring til fattige barn. Fire millioner barn er dermed sikret helsebehandling.

– Selv om det ikke er så mange med tanke på det store landet, er det en meget bra beslutning, mener Bjørn Hansen.

Budsjettåret 2010 begynner 1. oktober i år.

Video nsps_upload_2009_4_30_8_12_58_4331.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: NRKs utenrikskommentator Gunnar Myklebust om Obamas første 100 dager.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.