Hopp til innhold

Fryktet å bli tilintetgjort av Sovjet

Storbritannia fryktet å bli sønderknust ved et eventuelt angrep fra Sovjet, på grunn av de tomme våpenlagrene i landet, ifølge hemmelige dokumenter.

James Callaghan sammen med Jimmy Carter

Storbritannias statsminister James Callaghan sammen med USAs president Jimmy Carter på et møte i Guadeloupe i 1979.

Foto: ARCHIVES / AFP

I dag ble dokumentene offentliggjort av National Archives, på grunn av loven som sier at slike arkiver kun kan holdes hemmelige i 30 år.

Dokumentene viser at jagerflyene til det britiske flyvåpenet, Royal Air Force, bare hadde ammunisjon nok til å krige i to dager, og at det britiske sjøforsvaret ikke ville vært i stand til å forsvaret landet mot russiske ubåter.

Statsminister Callaghan: - En skandale

Forsvaret ville vært smurt for tynt utover til å kunne hanskes med sabotasjehandlinger i stor skala og ødeleggelser utført av sovjetiske spesialstyrker.

Statsminister James Callaghan kalte situasjonen en "skandale" da han oppdaget omfanget av problemet og forlangte avgangen til flere i militæret.

- Gud hjelpe oss hvis det blir krig! rablet Callaghan ned på et papirstykke. Men ministrene i Storbritannia kunne gjøre lite før Tornado-flyet og annet militærutstyr ble tilgjengelig på midten av 80-tallet.

Problemet ble tydelig da etterretningsoffiserer på slutten av 1977 rapporterte at Sovjet, ved en eventuell krig, kunne mønstre så mye som 200 bombefly og 18 ubåter mot Storbritannia. Dette kunne ikke britene hamle opp med.

- Våre styrker kan ikke måle seg mot den påståtte trusselen, skriver de britiske forsvarssjefene i et dokument fra januar 1978, merket «Top Secret UK Eyes Alpha».

SISTE NYTT

Siste nytt