Hopp til innhold

Forbyr brutale avhørsmetoder

Flertallet i det amerikanske Senatet har vedtatt å forby brutale avhørsmetoder som simulert drukning.

Khalid Shaikh Mohammed

Khalid Shaikh Mohammed, den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepene har gitt CIA opplysninger etter å ha vært utsatt for simulert drukning.

Foto: AP Photo / AP

Vedtaket ble gjort med 51 mot 45 stemmer og bekreftet et tidligere vedtak i Representantenes hus.

Kongressen er dermed på kollisjonskurs med president George W.Bush i et viktig sikkerhetspolitisk spørsmål.

Presidenten har truet med å legge ned veto, og flertallet i Kongressen for å forby metodene er neppe stort nok til å hindre et veto.

Protester

Avhørsmetodene som etterretningsorganisasjonen CIA har brukt mot tre mistenkte terrorister i fangeleieren Guantanamo på Cuba, har ført til protester fra flere land og arganisasjoner.

Simulert drukning er det mest omstridte av de 19 forhørsmetodene Kongressen vil ha slutt på. En annen metode er å utsette fanger for ekstreme temperaturer.

Den sterkeste republikanske kandidaten til å etterfølge George W. Bush i Det hvite hus, John McCain, tilhørte mindretallet i Senatet.

I en pressemelding etter avstemningen gjentok McCain det han tidligere har sagt at simulert drukning er tortur, men at å støtte hele forslaget ville være å begrense CIAs metoder i for stor grad..

Forut for avstemningen i Sentatet har det foregått en opphetet debatt om temaet i USA, særlig om bruken av simulert drukning.

SISTE NYTT

Siste nytt