Hopp til innhold

Dioksiner skader mannens sæd

Danske forskere har som de første i verden vist at dioksiner ødelegger mannens sæd. Det kan være en forklaring på danske menns dårlige sædkvalitet.

 

 

 

Sæd
Foto: Aksel Øye / SCANPIX DANMARK

Forskere har oppdaget en direkte sammenheng mellom høye konsentrasjoner av dioksiner i blodet og dårlig sædkvalitet.

- Jo mer dioksiner vi kan måle i blodet, jo flere skader kan vi se i sæden. Resultatet er bekymrende, spesielt fordi vi vet at danske menns sædkvalitet hører til blant verdens dårligste, sier forskningsleder Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Uten danske menn

Undersøkelsen omfatter 400 menn fra blant annet Sverige, Polen og Grønland.

Ingen danske menn har deltatt og derfor anbefaler forskerne at en lignende undersøkelse utføres i hjemlandet.

- Det skylder vi danske menn, Bonefeld-Jørgensen.

Synkende sædkvalitet

I en nordisk undersøkelse viste det seg at nordmenn og dansker har dårligere sædkvalitet enn finner og menn fra Baltikum. Nordmenn har gjennomsnittlig 70 millioner spermier per milliliter sæd, men én av fem norske menn har sædkvalitet lavere enn WHOs definisjon på dårlig sædkvalitet (mindre enn 20 millioner spermier per milliliter sæd).

Men vi er langt fra alene om trenden. En stor undersøkelse som ble presentert på British Fertility Societys konferanse i Liverpool i januar i år, viste at menns sædkvalitet har blitt 29 prosent dårligere siden 1989. Gjennomsnittlig antall spermier hadde sunket fra ca 87 millioner per milliliter sæd til 62 millioner i 2002.

Pene menn scorer best

En undersøkelse publisert i forskningstidsskiftet New Scientist i 2003 konkluderte med at pene menn har best sædkvalitet. Menn med symmetriske trekk ble favorisert, og det viste deg at mennene som ble vurdert å være kjekkest hadde mer bevegelige spermier enn de andre mennene i undersøkelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt