Hopp til innhold

Ondskapens akse - del 2?

I USAs bakgård skjer det ting som kan ødelegge for George Bush.

George W. Bush
Foto: MANDEL NGAN / AFP

USAs fremste kritker i regionen, Hugo Chavez, tar fatt på en ny seks-årsperiode i oljelandet Venezuela, når han i dag re-innsettes som president.

80-tallsspøkelset Daniel Ortega gjør comeback som president i Nicaragua, mens Rafael Correa innsettes som president i Ecuador over helga. Correra er en USA-skeptisk frihandelsmotstander og vil bryte militærbaseavtalen med nord-amerikanerne og heller søke samarbeid med Hugo Chavez.

Foto: Leslie Mazoch / Scanpix/AP

Vil skape bånd

Det som krydrer de tre presidentinnsettelsene på en helt spesiell måte, er at Irans president Mahmoud Ahmadinejad skal kaste glans over de nyinnsatte statssjefene ved sitt nærvær. Han besøker alle de tre landene for å markere at venstre-orienterte ledere i Latin-Amerika har venner rundt omkring i verden, dersom båndene til Washington blir for anstrengte.

Og nærmest for å understreke dette for dem som ikke tar poenget, skal den iranske presidenten også besøke Bolivias kontroversielle president Evo Morales.

Rundere i kantene

Det eneste lyspunktet - i det som for USA må fortone seg som ganske dystert - er Daniel Ortegas politiske gjenfødelse.

Den revolusjonære sandinist-lederen, som bidro til å styrte diktatoren Somoza i 1979, er blitt 61-år og politisk rundere i kantene. Han sier han vil respektere den private eiendomsretten og de frihandelsavtaler tidligere presidenter har inngått.

Nå er det ikke sikkert dette beroliger George Bush, siden Ortega gjentatte ganger har forsikret at han holder fast ved sin politiske barnetro og fremdeles regner seg som sosialist.

Ortega ledet den fattigste nasjonen i det kontinentale Amerika under den opprivende borgerkrigen på 80-tallet, da USA styrte og støttet sandinistenes motstandere, de såkalte contras-styrkene.

Viktig oljeleverandør

I Caracas har den tidligere fallskjermjegeren og Castro-beundreren, Hugo Chavez, sittet ved makten i åtte år, og forbereder seg på seks nye. 

Han sier han er mer bestemt enn noen gang, på å fullføre den sosialistiske revolusjonen i Venezuela.

I USA vekker dette bekymringer. Venezuela er nemlig USAs fjerde viktigste olje-leverandør og står for nærmere 15 prosent av all importert olje til USA.

Riktignok har Venezuela så langt oppført seg forretningsmessig uklanderlig vis-a-vis USA i oljeleveransene. Men en nasjonalisering av de nord-amerikanske oljegigantenes interesser i Venezuela, vil unektelig forverre forholdet mellom de to land.

Kan takke seg selv

Det samme gjelder i en viss grad Ecuador, et av de få landene i verden som ikke har egen valuta, men benytter amerikanske dollar. Landet er en ikke ubetydelig oljeprodusent.

At den nye presidenten sier han vil søke nærmere forbindelser med Hugo Chavez, USAs nye hovedmotstander i regionen, er dårlige nyheter for Det Hvite Hus.

Skjønt, sør for Rio Grande er det mange som mener at USAs fokusering på "the war on terror" og krigen i Irak, har sin pris.

Mange i Latin-Amerika mener at USA har neglisjert det regionale samarbeidet i den senere tid - og at venstredreiningen i Latin-Amerika er en naturlig konsekvens av nord-amerikanernes unnfallenhet.

 

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt