Hopp til innhold
Kim Leine fikk Nordisk Råds litteraturpris

Nordisk Råds prisgalla 2013

Oppsummert

Utdelingen av Nordisk Råds priser for litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, musikk og miljø gikk av stabelen i Operaen i Oslo onsdag kveld.

Nordisk råds litteraturpris gikk til norsk-danske Kim Leine (43) for boken «Profeterne fra Evighedsfjorden». For denne har han også blitt hedret med den danske bokhandlerforeningens litteraturpris «De gyldne laurbær» og Jytte Borberg-prisen. Leine debuterte som forfatter i 2007, og dette er hans fjerde roman.
Nordisk råds musikkpris for 2013 gikk til den finske fiolinisten og dirigenten Pekka Kuusisto (37). Kuusisto er kjent for å la seg inspirere av både tradisjonell finsk musikk og elektronisk musikk. I 2012/2013-sesongen har han høstet stor applaus for verdenspremieren på Sebastian Fagerlunds Violin Concerto, skrevet spesielt for den finske fiolinisten.
Nordisk råds pris for miljø går til Danske Selina Juul, som står bak forbrukerbevegelsen «Stop spild af mad», Danmarks største frivillige bevegelse mot unødvendig matavfall.
Prisen gikk til Seita Vuorelas ungdomsroman «Karikko», illustrert av Jani Ikonen. «Karikko» er en bok som ifølge Nordisk råd fornyer hele fantasysjangeren.
Filmen er også Danmarks bidrag til neste års Oscar-utdeling, og hovedrolleinnehaver Mads Mikkelsen vant prisen for beste mannlige skuespiller under fjorårets Cannes-festival. Regissør Vinterberg har tidligere uttalt til NRK at historien er inspirert av Bjugn-saken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no