Hopp til innhold

Kapitalistene overtar

En ny epoke starter når Stordalen og Stray Spetalen skal styre skuta i industrigiganten Norske Skog. Om noen timer møtes eierne i selskapet for å stake ut en ny kurs framover.

Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Leder av bedriftsforsamlingen og valgkomiteen i Norske Skog, Helge Evju, erkjenner at skogeierne har tapt kampen om fortsatt all makt i selskapet.

- Tiden da skogeierne satt sterkt er forbi. Når det kommer andre aksjonærer som vil ha plass i styrende organer må vi åpne for det, slik valkomitéen har åpnet for, sier han.

Regimeskifte

Kapitalistene som overtar makten vil forsøke å redde selskapet ut av en svært alvorlig økonomisk situasjon. Mange kaller det som nå skjer i den tradisjonsrike bedriften et regimeskifte.

Unionen, med kjendisinvestorene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik, har jobbet systematisk for å komme til makta i Norske Skog. Alt tyder nå på at de får det som de vil.

Det fikk de derimot ikke i januar da de gjorde et tappert forsøk på å skaffe seg plass i styre og bedriftsforsamling.

Petter Stordalen sa den gangen:

- Evju er ikke demokratisk. Det er en aksjonærgruppe som er sterkt overrepresentert, mens andre er utestengt fra styrende organer.

Les: Nederlag for Stordalen og Spetalen

Vil ha inn Rennemo

Valgkomitéen foreslår nå Øystein Stray Spetalen inn i styret, Ove Gusevik inn i bedriftsforsamlingen og investorenes advokat Henrik Christensen inn som nytt medlem av valgkomiteen.

Unionen har solid støtte fra blant annet det amerikanske fondet Third Avenue. Amerikanerne utfordrer valgkommitéen ved å foreslå at tidligere konsernsjef i PGS og nå styreleder i StatoilHydro, Svein Rennemo, skal inn i styret.

Får amerikanerne det slik de vil, vil Rennemo erstatte skogeiernes Halvor Bjørken, og skogeierne blir i så fall for første gang uten noen representant i styret.

- Rennemo har en betydelig industrikompetanse, sier styreleder Ove Gusevik i Unionen.

- Må få ned gjelden

Unionen vil la dagens styreformann Kim Wahl og konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen få fortsette i Norske Skog.

De vil omgjøre vedtaket om å legge ned en papirmaskin ved Follum, og skille ut de norske fabrikkene på Skogn, ved Follum og Saugbrugs i Halden i et eget selskap.

Dessuten vil Unionen selge fabrikker i Asia for å betale ned gjeld.

- Det viktigste for oss er å få ned gjeldsgraden til Norske Skog. Det er hovedprioriteten, sier Gusevik.