Hopp til innhold

Panikken tilbake på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med 5,97 prosent torsdag og endte på 353,12 poeng. Det var også kraftig nedgang på alle børsene i Europa, og USA-markedene åpner med kraftig nedgang.

Video Panikk på børsene

SE VIDEO: Børsene i verden er i panikk. Verste dag på Oslo Børs hittil i år.

Allerede i formiddagstimene viste Europas børser klare tegn på en svak dag, men det var først etter lunsj panikken bredte seg.

Og det startet i Tyskland og ble forsterket da handelen startet i USA.

Det er ingen nye forhold i markedet som tilsier den voldsomme reaksjonen, men siste ukes oppgang har ikke maktet å røre ved den grunnleggende mistillit markedene har både til politikerne og bankene.

Statoil sank for eksempel nesten like mye som hovedindeksen, til tross for at selskapet denne uken bekreftet et gigantisk oljefunn samtidig som prisen på nordsjøolje har vist ny oppgang hele uken.

Torsdag gikk prisen noe tilbake, men ligger fortsatt i overkant av nasjonalbudsjettets anslag.

Oslo børs

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med med nesten 6 prosent torsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Store børsfall

De toneangivende børsene i Europa sank med over 5 prosent.

Tyske børsfolk etterlyste torsdag igjen en klar plan for å få slutt på gjeldskrisen i flere land som bruker EUs felles valuta euroen. I Frankfurt styrtet DAX-indeksen med 5,8 prosent i løpet av torsdagens handel. Paris' CAC 40-indeks endte 5,5 prosent ned etter å ha falt 2 prosent kort tid etter åpning.

I London var nedgangen under begynnelsen av handledagen også på over 2 prosent. Heller ikke her klarte hovedindeksen å ta seg inn og endte opp med et fall på til sammen 4,5 prosent.

Italia hadde en nedgang på over 6,2 prosent, og spanjolene opplevde at hovedindeksen i Madrid sank med hele 4,7 prosent.

I Stockholm raste OMX-indeksen med nesten 3 prosent etter noen timer. Ved stengetid hadde indeksen sunket 6,2 prosent.

Både i Stockholm og andre steder var det først og fremst bankaksjer og konjunkturfølsomme industriaksjer som falt som en følge av svekket vekst i verdensøkonomien.

Markedet reagerer blant annet også på et fransk-tysk forslag om skatt på finanstransaksjoner.

– Arbeidsledigheten kan øke

Erik Bruce.

Senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror en ny krise vil ramme Norge, men i mindre grad.

Foto: Håvard G. Hagen/NRK

– Det er flere grunner til børsfallene. Markedene er ekstremt nervøse. Det har vært noen dager med oppgang, og så er det et eller annet som får nervene til å stå i høyspenn, og resultatet blir at markedet faller som en stein, sier senioranalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce til NRK.

– Bedriftene kommer til å få økte lånekostnader noe som gjør at de vil bli mer forsiktige med å bruke penger. De må kanskje si opp folk, og arbeidsledigheten kan komme til å øke på mange områder, sier Bruce.

Han tror Norge slipper lettere unna en ny finanskrise, men en krise i verdensøkonomien er noe Norge vil merke, understreker analytikeren.

– Krisen kan ramme Norge

Jens Stoltenberg mener også at EUs krise kan ramme Norge.

Hvis ikke EU og USA klarer å løse sine økonomiske problemer, vil det ramme norsk økonomi fastslo statsministeren da han torsdag møtte pressen sammen med presidenten i EUs rådgivende forsamling Herman van Rompuy.

Van Rompuy var på offisiell kondolansevisitt i Norge på vegne av EUs 27 medlemsland, men benyttet også torsdagen til å drøfte de finansielle problemer i Europa.

Avviste negativ økonomisk vekst

Van Rompuy avviste at Europa var inne i en resesjon, som betyr at veksten er negativ, men innrømmet at veksten i mange av EUs land er skremmende lav.

Stoltenberg sa at han ikke hadde noen illusjoner om at Norge ville slippe unna konsekvensene dersom utviklingen fortsetter i gal retning i Europa.

Statsministeren bekreftet at regjeringen har gått gjennom mulige tiltak, men sa samtidig at det ikke er mulig å velge tiltak før vi vet hva som rammer oss utenfra.

– Det eneste jeg kan si i dag er at det virker lite sannsynlig at Norge kan bruke samme medisin nå som i 2008 da den store finanskrisen rammet oss. Da var vi i den heldige situasjon at vi kunne bruke penger for å holde aktiviteten i gang. Nå vil det trolig bli mer aktuelt å stramme inn, sa Stoltenberg.

Han mente den viktigste begrunnelse for å holde igjen denne høsten er at regjeringen vil unngå store renteøkninger.

Frykter arbeidsledigheten

Stoltenberg sa seg enig i at problemene er høy statsgjeld, lav økonomisk vekst og høy arbeidsledighet, men han understreket sterkere enn sine europeiske kollegaer at hovedproblemet er arbeidsledigheten.

Statsministeren sa at konsekvensene for Norge lett kan bli at eksporten til Europa og USA går ned. Da rammes mange norske bedrifter, folk blir permittert og arbeidsledigheten begynner igjen å spøke.

– Vi er som land veldig avhengig av den økonomiske utvikling i EU, slo Stoltenberg fast.

Statsminister Jens Stoltenberg (tv) og EUs rådspresident Herman Van Rumpuy.

Herman Van Rompuy var på offisiell kondolansevisitt i Norge på vegne av EUs 27 medlemsland, men benyttet også torsdagen til å drøfte de finansielle problemer i Europa.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix