Hopp til innhold

Norges nye olje- og energiminister

Han har fått mye kjeft fra partiet. Likevel ser flertallet i Senterpartiet på Ola Borten Moe som partiets fremtidige leder.

Video Portrett av Ola Borten Moe i Lørdagsrevyen i feb

NETT-TV: Portrett av Ola Borten Moe i Lørdagsrevyen i februar i år.

Den 34 år gamle agronomen og gårdbrukeren som nå tar over ministerposten i Olje- og energidepartementet , er av mange utpekt som kronprins i Senterpartiet.

Det til tross for at han flere ganger har uttalt seg på tvers av partiets politikk.

Ola Borten Moe har uttalt seg i positive vendinger om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen stikk i strid med Senterpartiets offisielle linje.

Han utløste også refs fra partileder Liv Signe Navarsete da han tok et offentlig oppgjør med det han kalte «SV-staten» i en kronikk i VG samme dag som partiet startet sitt landsstyremøte i 2009.

Det ble ikke mindre oppstuss da han til Adresseavisen uttalte:

«Vi kan med stor bravur, og uten å være brune, heise flagget og si at vårt samfunn er overlegent andre samfunnssystemer.»

Samtidig sa han tydelig nei til hijab i politiet.

Mot det ansiktsløse samfunnet

Ola Borten Moe har også markert seg som en tydelig sentrumspolitiker som har advart mot en for sterk stat.

– Maria Amelie-saken viste hvordan byråkrater og eksperter har tatt over makt, men saken er bare et eksempel på at slagene står andre steder enn i demokratisk valgte organer, sa Moe tidligere i vinter.

Han reagerer på at folk føler de får stadig mindre kontroll over egne liv og utviklingen i lokalsamfunnene på grunn av statlig inngripen.

– Når Direktoratet for naturforvaltning blir en avgjørende instans i arealforvaltning og miljøpolitikk, når det ikke er folkevalgte som bestemmer hvor sykehuset skal være, når folk ikke får bygge på eiendommen sin, ikke får kjøre scooter til hytta, og det ikke er kommunestyret, men et ansiktsløst byråkrati som står bak. Da blir veien kort til å stemme på et systemkritisk parti. Og jeg mener denne analysen er like relevant for Arbeiderpartiet som Senterpartiet, sier Borten Moe-

Ung politiker - lang karriere

Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 2005 etter å ha vært vararepresentant i perioden 2001-2005.

Før dette var han aktiv som lokalpolitiker i Trondheim, og satt blant annet i bystyret og kommunalrådet i byen.

Siden 2007 har han sittet som leder av Stortingets næringskomite, og i 2009 tiltrådte han som første nestleder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Privat er Ola Borten Moe gift med tidligere stortingsrepresentant Anna Ceselie Brustad.

Han er også barnebarn av tidligere statsminister Per Borten.

Senterpartiets fremtid

Moes forhold til dagens partileder har steget flere grader fra lavmålet under landsstyremøtet i 2009. Hans håndtering av gavestormen mot partiet i mediene høsten 2010 skal blant annet ha biodratt til dette.

Navarsete ha begynt å innse at partiet trenger ham, og at hun ikke kommer utenom ham.

Nå fremholder flere eksperter Ola Borten Moe som en fremtidig leder for Senterpartiet.

– Dette er en spennende politiker og en mulig kommende leder i Senterpartiet. Han er definert å tilhøre høyresiden i partiet, og han er opplagt på den næringsvennlige og pragmatiske siden av denne delen i partiet, sier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Takvam sier videre at utnevnelsen av Borten Moe som fagstatsråd gir Navarsete en viss kontroll over partiets kronprins.

– Gjennom at Borten Moe blir statsråd har Navarsete litt bedre kontroll med ham enn dersom han hadde blitt parlamentarisk leder. I den rollen ville han kunnet spille mer på hele det politiske feltet enn han kan som fagstatsråd, sier Takvam.

AKTUELT NÅ