Hopp til innhold

Ekstrem rasfare - letingen innstilt

Politiet har innført ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune i Nordland på grunn av ekstrem rasfare.

Video Ras i Nordland

Rasområdet sett fraf luften

Den kraftige snøsmeltingen førte til at det har gått flere snøras i området.

Foto: 330-skvadronen

Dette skjer etter at åtte mennesker ble tatt av et ras i går kveld, og det betyr at det ikke blir noe letearbeid i området i dag. To personer er bekreftet omkommet, og politiet regner med at også to andre har mistet livet.

Turfølge på åtte

Det var et turfølge på åtte personer som var på skitur i fjellområdet da gruppen ble sperret inne av et ras ved 15-tiden i går. Det va fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år som la ut på turen.

Det er ikke mobildekning i området. Raset gikk om lag en kilometer fra nærmeste vei og er 50-60 meter bredt.

Både de to omkomne og de to savnede er kvinner, blir det opplyst. Det er varslet at navnene på de omkomne og savnede vil bli offentliggjort i løpet av ettermiddagen.

Politifolk i arbeid ved politistasjonen i Mosjøen.

Politiet i Mosjøen har det operative ansvaret for aksjonen.

Foto: Frank Nygård / NRK

De prøvde å få kontakt med omverdenen, men uten mobildekning var ikke det mulig. De forsøkte å ta seg ut av området, men da ble de tatt av et nytt ras. Dette skjedde i natt.

Etter hvert fikk de sendt opp nødbluss, og dette ble sett av mannskapet på et helikopter fra 330-skvadronen.

Hele området ved Jamtfjell er livsfarlig å bevege seg i.

Det har gått mange ras i området ved Jamtfjelltind.

Foto: 330-skvadronen

En alvorlig skadd

To til av turfølget på åtte ble skadd, en av dem alvorlig, opplyser operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt. De skadde er fraktet til sykehuset i Mo i Rana.

Politiet kom fram til stedet der de skadde og omkomne var klokken kvart på fire i natt, vel 12 timer etter at det første raset gikk.

De to som kom uskadd fra raset, prøvde å komme seg ut av området for å få varslet om det som hadde skjedd. Disse ble funnet i god behold på morgenkvisten i dag, melder NTB.

Krisetelefon

Flagging på halv stang ved politistasjonen i Mosjøen.

Det blir flagget på halv stang utenfor politistasjonen i Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Helgeland politidistrikt Vefsn kommune har opprettet en krisetelefon og et kriseteam som skal hjelpe de pårørende. De pårørende kan ringe til tlf. 75112854.

Vefsn kommune har etablert sitt kriseteam i bedehuset i sentrum av Mosjøen, der de pårørende kan møte opp. her vil også representanter for politiet være til stede.

Politimester Håvard Fjærli sier at de tilbyr ekspertise innen psykiatri. Han har ikke oversikt over hvor mange som har tatt kontakt med kriseteamet eller krisetelefonen, men at det er mange i lokalsamfunnet som er berørt av ulykken, direkte eller indirekte.

LES OGSÅ: To funnet døde - to savnet

AKTUELT NÅ