Hopp til innhold

– Tid for tvungen lønnsnemnd

Utbrudd av omgangssyke på sykehjem, eldre som legges i isolat og døende som ikke får dispensasjon til å ha noen hos seg i sine siste timer. Nå mener arbeidsgiverne at sykepleierstreiken har gått for langt.

Få sykepleiere i gangene

Det er få sykepleiere i gangene på Paulus sykehjem under streiken. NHO Service mener eldre ikke får ha noen ved sin side når døden er nær pga. streiken.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

I går kunne NRK blant annet fortelle om at ledelsen ved et av Nordlandia Omsorgs sykehjem fryktet at streiken hadde ført til et dødsfall.

Les: Streiken kan ha ført til dødsfall

Petter Furulund

Petter Furulund, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Nå synes NHO Service at det har gått for langt. Arbeidsgiverne kjenner til flere store problemer på sykehjemmene med streik. De mener at tiden er inne for tvungen lønnsnemnd fordi streiken slik de ser det går utover liv og helse.

– Situasjonen er alvorlig over hele fjøla, og vi har gitt klar beskjed til Helsetilsynet om at det er tid for tvungen lønnsnemnd, sier Petter Furulund som er administrerende direktør i NHO Service.

Han peker på en steil holdning fra sykepleierforbundet som ikke er villig til å innvilge dispensasjoner. Tillatelser slik at enkelte sykepleiere kan jobbe og gjøre viktige oppgaver selv om det er streik.

– I tillegg til dødsfallet vi hørte om i går er det flere saker der det ikke er gitt dispensasjon til å ha sykepleier hos mennesker som er i ferd med å dø, sier en tydelig misfornøyd Furulund.

Han kan fortelle om enkelthistorier der de fra ledelsen ved sykehjem og organisasjonen har gjort alt for å prøve å gi et godt og forsvarlig tilbud til tross for streik. Noe han mener er svært vanskelig om ikke umulig slik motparten opptrer.

– En person som man visste bare hadde timer igjen å leve fikk ikke dispensasjon til å ha sykepleier hos seg, og til slutt døde den eldre. Det til tross for at vi hadde søkt om dispensasjon fra de streikende tre ganger, også med hjelp fra lege. Svaret alle tre gangene var nei, sier Furulund som forteller at de klarte å ha noen der - men hadde den eldre overlevd noen timer til ville de ikke hatt bemanning uten en slik dispensasjon.

Streik på tiende dagen

Tirsdag i forrige uke gikk Norsk Sykepleierforbund ut i streik, og tok dermed sykepleiere ved private sykehjem ut av arbeid. I dag er det tiende dagen med streik på grunn av bruddet mellom forbundet og NHO Service som representerer arbeidsgiverne ved de private sykehjemmene.

Les: Sykehjem rammes av streik
Les: – Lavere lønn på private sykehjem
Les: – Trapper opp streiken

Et av problemene som er vanskelig å håndtere midt under en streik er omgangssyke på en institusjon. På Madserud sykehjem sliter de med akkurat dette nå, og streiken gjør det ikke enklere.

– Min mening er at hvis det ikke var streik her hadde vi ikke vært så hardt rammet av noroviruset, sier daglig leder Vibeke Østensjø om viruset som har skapt mye omgangssyke blant de eldre.

Video nsps_upload_2010_2_4_19_36_58_1215.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Vær med på besøk hos Madserud sykehjem som er rammet av både omgangssyke og streik (reporter: Astrid Randen).

Møte med Helsetilsynet

I dag var Sykepleierforbundet i møte med Helsetilsynet, og tema for møtet var om streiken går utover liv og helse. Streiken går ikke utover liv og helse er budskapet fra arbeidstakerorganisasjonen.

Lisbeth Normann

Lisbeth Normann i Sykepleierforbundet mener streiken ikke går utover liv eller helse.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Det er klart at det er en sårbar sektor ved streik, men det er ved sykehjemmene vi har våre medlemmer. Når de streiker så vil det merkes, sier leder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann.

Helsetilsynet kan ikke direkte gjennomføre tvungen lønnsnemnd, men de gir premisser ved å sende sine råd til regjeringa. De understreker at en streik ikke skal gå utover liv eller helse.

– Det er partene selv som har ansvaret for at det ikke blir fare for liv eller helse. Mener en av dem at det er fare for liv eller helse må de dokumentere det overfor oss, sier direktør i Statens Helsetilsyn Lars E. Hanssen.

Føler seg ikke trodd

Også ute i sykehjemmene merkes streiken både for ansatte og ledere, men ikke minst for de eldre.

– Man må vente lengre enn vanlig. Så hvis jeg skulle bli syk må jeg vel bare holde sengen, sier Ellinor Koncz som bor på Paulus sykehjem.

Video nsps_upload_2010_2_4_20_2_17_1219.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Møt de eldre på Paulus sykehjem og hør deres mening om streiken (reporter: Ann Kristin Liestøl).

Sykehjemmet er et av flere som har mange sykepleiere ute i streik. Det merkes og daglig leder Geir Hansen føler avmakt.

– Jeg er veldig skuffet over at streikekomiteen til sykepleierforbundet ikke tror oss når det gjelder hva som er forsvarlig, og det samme gjelder i og for seg også Helsetilsynet, sier Hansen som daglig skriver søknader om dispensasjoner. Dispensasjoner som i stor grad ender med avslag.

Likevel, ikke alle tar det like tungt. 101 år gamle Nora Olsen sier det går bra.

– Jeg skal jo ikke ha så mye hjelp. Så jeg greier meg jeg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger