Hopp til innhold

- El-billett kan hindre bussran

Et nasjonalt el-billettsystem for kollektivtrafikken vil øke sikkerheten for sjåfører, mener nestleder i stortingets transport-og kommunikasjonskomité.

Busser
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Yrkestrafikkforbundet (YTF) gikk i går ut med krav om at busselskaper over hele landet må gå over til kontantfrie busser.

Borghild Tenden

Stortingsrepresentant Borghild Tenden.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nå mener nestleder i stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Borghild Tenden, at tiden er inne for å få til et landsomfattende elektronisk billettsystem for kollektive transportmidler.

Tenden mener en slik elektronisk løsning blant annet vil være forenklende og bidra til å gjøre kollektivreiser mer attraktive. Samtidig skal den imøtekomme kravet om kontantfrie busser og økt sikkerhet for sjåførene.

- Det er tre argumenter for et slikt system. Det ene handler om sikkerheten til sjåførene, det andre er at det i dag brukes for lang tid å komme på og betale for seg på bussen og det tredje er at det vil gjøre det enklere for folk å reise kollektivt, sier Tenden til NRK.

- Lett bytte

Kravet fra YTF kom etter at en bussjåfør ble ranet og knivstukket på jobb i nattbussen fra Oslo til Hønefoss natt til i går.

LES: Innrømmer knivstikking

LES: - Umulig å helgardere oss

LES: Knivstakk og ranet bussjåfør

Dette er andre gang på en uke at en sjåfør blir ranet i dette området. Det har også vært flere lignende episoder blant annet i Oslo og Agder.

Tenden sier at den nye ordningen vil gjøre at folk slutter å betale med 200- og 500-lapper på bussen.

- Sjåførene er i dag et lett bytte for ranere, og jeg forstår godt kravet fra YTF, sier Tenden, som legger til at det ofte tar veldig lang tid fra bussen stopper til den kommer seg av gårde.

- Systemet lar seg gjøre

Tenden tror ikke den såkalte Flexus-skandalen i Oslo vil ødelegge for forslaget om et landsomfattende elektronisk billettsystem.

- Vi har snakket med flere leverandører som sier at systemet som vi har foreslått, lar seg gjøre, sier Tenden.

Venstres forslag om en nasjonal ordning med elektronisk køfri-billett er for tiden til behandling i transport- og kommunikasjonskomiteen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger