Hopp til innhold

Kirken får utnevne biskoper

Partiene på Stortinget er enige om at Kirken skal få utnevne sine biskoper selv.

Ine Marie Eriksen Søreide og Trond Giske

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide og statsråd Trond Giske under pressekonferansen om kirkeforliket i dag.

Foto: NRK

Alle opposisjonspartiene samt Ap og SV har i dag blitt enige om et bredt politisk forlik om fremtiden til Den norske kirke.

Det viktigste punktet det er politisk enighet om, er at Kirken selv får utnevne biskoper og proster. Makten til dette overføres dermed til bispedømmeråd og kirkemøtet.

Demokratisk reform

Forliket gjelder fram til 2013, og i 2012 vil den nye loven være klar når to tredeler av Stortinget banker gjennom grunnlovsendringen.

Les hele avtalen mellom partiene her (PDF)

Samtidig innføres det en demokratisk reform i Den norsk kirke. De organene som i fremtiden skal velge biskoper og proster, skal ha en demokratisk legitimitet. Dette innebærer at representantene må velges.

Samtidig presiseres det at kirkereformen ikke innebærer at Statskirken opphører å eksistere.

Skryter av opposisjonen

Dette forliket har sendt flere partier mot tøffe kompromisser, og statsråd Trond Giske berømmer de sju partiene som har kommet fram til forliket.

Han berømmer spesielt opposisjonspartiene i prosessen som ledet fram til dagens forlik.

- Alle partier har gitt og tatt, og for enkelte partier har smertegrensen blitt nådd. Men opposisjonen skal ha ros for å ha hevet blikket og tatt sikte på å få til en bred løsning, sier Trond Giske.

- Dette er norgeshistoriens største gruppearbeid, og vi har mottatt flere tusen høringsuttalelser, sier Giske.

Tøft for Senterpartiet

Stortingsgruppen til Senterpartiet har i dag rådført seg med landsstyret på telefon. Partiet har et landsmøtevedtak om at staten og kirken bør forbli ett. Men mot slutten av forhandlingene i Stortinget innså partiet at dette slaget var tapt og at det gikk mot et kompromiss blant partiene på Stortinget.

Senterpartiet møtte opp en time forsinket, og etter rapportene så representantene slitne ut. At dette har vært en vanskelig sak for partiet er det liten tvil om.

KrF jubler

KrFs kirkepolitiske talskvinne Dagrun Eriksen uttrykker glede over resultatet etter at forhandlingene om stat/kirke-meldingen nå er over.

– Det er med stor glede vi kan konstatere at Stortinget tar på alvor at Den norske kirke først og fremst er et trossamfunn. Kirken vil på sikt få ansvaret for å utnevne sine egne ledere. Norge vil også i grunnloven forbli tydelig forankret i de kristne og humanistiske verdiene, sier hun i en pressemelding.

Hun sier at KrF har fått gjennomslag for hovedlinjene i landsmøtevedtaket om stat/kirke.

- KrF har hatt to hovedmål med forhandlingene: At Norge fortsatt skal ha en verdiparagraf i Grunnloven, samt at Den norske kirke skal få utnevne sine egne ledere. Vi har fått gjennomslag for begge disse svært viktige forutsetningene, og det ser vi på som en stor seier, sier Eriksen.

Venstres kirkepolitiske talsmann Odd Einar Dørum sier dette om forliket:

- Avtalen som har blitt inngått i dag innebærer et historisk og viktig skritt for å løsne båndene mellom stat og kirke. Hvis prosessen med å skille stat og kirke kan sammenlignes med en 400-meter så har vi nå kommet halvveis, sier han.

Les også: Human-Etisk Forbund jubler

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger