Hopp til innhold

– Må nedprioritere drapssaker

Drapsetterforskere og tillitsvalgte i Oslo-politiet slår nå alarm. Ressursmangel i Voldsavsnittet gjør at mange drapssaker ikke blir godt nok etterforsket.

Drapsetterforskere og tillitsvalgte i Oslo-politiet slår nå alarm. Ressursmangel i Voldsavsnittet gjør at mange drapssaker ikke blir godt nok etterforsket.

– PÅ RETTSSIKKERHETEN LØS: Fredensborg-drapet er en av sakene politiet har måttet nedprioritere. – Mannskapssituasjonen hos oss nå går på rettssikkerheten løs, varsler politietterforsker Paul O. Fjælberg.

Ifølge fagforeningen ligger etterforskningen brakk i flere nyere drapssaker og i eldre uoppklarte saker, grunnet ressurssituasjonen i det politidistriktet som håndterer flest drap og drapsforsøk i landet.

– Mannskapssituasjonen hos oss nå går på rettssikkerheten løs. Og vi ser også i de ansattes sykefravær at det går ut over de ansattes helse, sier politietterforsker Paul O. Fjælberg ved Voldsavsnittet i Oslo.

Han mener det er for dårlig fremdrift i saker med drap og drapsforsøk.

– En stor belastning både for de pårørende og dem som er under mistanke, mener Fjælberg.

30. april ble 26 år gamle Jonna Rask funnet drept på Fredensborg i Oslo. En person har innrømmet å ha drept henne, men totalt er tre personer siktet for drapet og drapsforsøket.

Fredensborg-drapet er en av sakene som politiet har måttet nedprioritere.

– Må la noe ligge

Oslopolitiet har tidligere erkjent at de har måttet nedprioritere noe, men for første gang innrømmer de at dette også gjelder saker med drap og drapsforsøk.

Grete Lien Metlid

VANSKELIG SITUASJON: Grete Lien Metlid innrømmer at drapssaker må nedprioriteres.

Foto: NRK

– Akkurat nå så har vi en veldig krevende situasjon, og har hatt det over noe tid. Da er det igjen viktig at vi tar de rette vurderingene og prioriteringene, og så må heller noe ta lengre tid, sier Grete Lien Metlid, fungerende leder ved Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Politiforeningen mener også helt ferske saker får for lite oppmerksomhet.

– Hele suksesskriteriet til voldsavsnittet er i de første to-tre ukene å sette inn masse etterforskere, og hente inn en mengde informasjon som vil gå tapt med tiden. Og når vi ikke får gjort det i tilstrekkelig grad, så vil saken lide med det, sier Fjælberg, som uttaler seg som varatillitsmann i Oslo politiforening.

Teknologi gjør etterforskningen mer omfattende

Voldsavsnittet i Oslo er fortsatt preget av omfattende saker som 22. juli-etterforskningen og Sigrid-drapet.

Ny teknologi gjør det også mer omfattende og ressurskrevende å kartlegge elektroniske spor.

De juridiske reglene er også slik at politiet må fullføre hvert spor de starter med helt ut, ellers kan det ikke brukes som bevis i retten.

– Vi som har jobbet med dette saksfeltet i mange år, vet at de mulighetene vi har til å finne opplysninger og informasjon er mye større. Det gjør at omfanget i drapsetterforskning er mye større og kompleksiteten har økt, sier Metlid.

Vil se på fordelingen i Oslo

I et intervju på NRK Dagsrevyen innrømmer visepolitimester Hans Halvorsen at Oslo politidistrikt nå må se på fordelingen.

– Oslo politidistrikt prioriterer drapssaker. Men som vi ser i reportasjen, vi er inne i en kritisk periode. Det tror jeg skyldes flere årsaker. Vi har flere, større og mer komplekse saker. Og vi ser også at det er mer krevende å etterforske, sier Halvorsen.

– Hvorfor har det gått så langt at folk blir sykemeldt? Saker står i stampe?

– Vi ser at det tar for lang tid i enkelte av disse sakene. Vi har selvfølgelig gjort en del tiltak. Vi har hentet nye etterforskere inn på avsnittet for å avhjelpe i enkelte saker, og vi prøver også å se på den totale situasjonen.

Visepolitimester Hans Halvorsen sier Oslo-politiet kan måtte omprioritere ressurser etter varslingen fra tillitsvalgte om at drapssaker blir nedprioritert.

Visepolitimester Hans Halvorsen sier Oslo-politiet kan måtte omprioritere ressurser etter varslingen fra tillitsvalgte om at drapssaker står i stampe.

Sandberg: – Veldig alvorlig

– Dette er veldig alvorlig. Det går på rettssikkerhet. Bevis kan forspilles, og det blir vanskeligere å føre disse sakene for retten, kommenterer leder Per Sandberg (Frp) i justiskomiteen på Stortinget.

Han mener justisdepartementet har ansvaret.

– Nå har Oslo politidistrikt veldig mange dyktige politifolk. De har et budsjett på over 2 milliarder kroner, og blir tilført 70 nye politistillinger denne sommeren, svarer statssekretær Pål Martin Sand (Ap) i justis- og beredskapsdepartementet.

Før det skjer ser politiledelsen at situasjonen er så krevende at de gjør grep internt.

– Som enhver annen skulle jeg selvfølgelig ønsker meg mye mer ressurser, men det er viktig at vi ser internt først hvordan vi skal rokere de ressursene vi har, sier Halvorsen.

AKTUELT NÅ