Hopp til innhold

Dette er den nye LO-lederen

Etter en voldsom maktkamp i kulissene ble Gerd Kristiansen valgt som LO-leder mandag. Ifølge henne er jobb nummer én å verve flere arbeidstakere.

Gerd Kristiansen

LEDER: Gerd Kristiansen er valgt som ny leder i LO. Hun beskriver seg selv som omgjengelig og sta, og sier hovedoppgaven for LO de neste årene blir å sørge for at stadig flere arbeidstakere organiserer seg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den 57 år gamle hjelpepleieren fra Harstad blir den andre kvinnelige lederen av den mektige Landsorganisasjonen i Norge, LO. Hun ble mandag ettermiddag valgt av LOs medlemmer til stående applaus. Ingen andre motkandidater ble foreslått.

Takker rivalen

Kristiansen ble klappet opp på talerstolen av forsamlingen. Men hun ville ikke stå der alene:

– Jeg vil at alle skal få se den nye ledelsen og de nye sekretærene. Kom opp!, sa Kristiansen da hun tok ordet.

Så fortsatte hun med å takke rivalen i kampen om stillingen Tor-Arne Solbakken.

– Takk til dere som sitter her på vegne av oss alle. Dette kommer til å bli et bra team, takket være Tor-Arne. Han valgte å sette LO foran sine egne interesser. Det viser et storsinn som det står respekt av. Vi har bruk for Tor-Arne i den nye ledelsen. Jeg vil også takke valgkomiteen som har gjort en god jobb, sa den nyvalgte LO-lederen til jubel fra salen.

De neste fire årene skal Kristiansen lede Norges største hovedorganisasjon av arbeidstakere. I alt er 22 forbund tilsluttet LO, og organisasjonen representerer nær én million medlemmer.

gerd kristiansen da hun ble valgt som nestleder 09

MEKTIG FORBUND: I 2009 applauderte Jan Davidsen da hans daværende nestleder ble valgt til nestleder i LO. Fire år senere sørget han for at hun ble valgt som leder i LO.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mektige venner

Selv kommer Kristiansen fra Fagforbundet, det største forbundet i LO. Hun var nestleder der fra 2005 til hun ble valgt til nestleder i LO i 2009.

Nettopp Fagforbundet spilte en sentral rolle i maktspillet som ledet fram til at en enstemmig valgkomité innstilte Kristiansen som ny LO-leder.

Sjefen i forbundet, Jan Davidsen, skal ha gjort det klart at han kun vil fremme Kristiansens kandidatur til LO-ledelsen og bare til toppvervet.

Dermed risikerte LO å ende opp uten en representant fra Fagforbundet i ledelsen dersom ledervalget falt på Kristiansens rival, Tor-Arne Solbakken.

Den sjansen turte ikke LO ta, og Fagforbundet fikk viljen sin.

– Gerd er en veldig flink leder. Hun har god erfaring fra enorme omstillinger i helsesektoren, og hun har vært med på å danne det største forbundet i LO, nemlig Fagforbundet, sa Davidsen til NRK da Kristiansens kandidatur ble kjent.

Fra «usynlig» til synlig

Kristiansen er hjelpepleier og har jobbet på Universitetssykehuset Nord-Norge i ti år. Hun var også hovedtillitsvalgt i Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms i en årrekke.

Artikkelen fortsetter under bildet:

jens stoltenberg, gerd kristiansen (rigmor aasrud)

GERD OG JENS: Jens Stoltenberg og Gerd Kristiansen kommer til å ha mye med hverandre å gjøre i årene framover. Her fra en pressekonferanse om ufrivillig deltid tidligere i vår.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / NTB scanpix

Mens Kristiansen er godt kjent i fagbevegelsen, er hun er lite kjent ute blant folk. En undersøkelse VG har gjort viser at bare 8,2 prosent av befolkningen vet hvem hun er.

Ifølge avisa viser tall fra medieovervåkningsselskapet Retriever at Kristiansen ble omtalt i norsk presse 1409 ganger i fjor.

– Kan være vanskelig og sta

Det tallet vil trolig vokse markant nå som Kristiansen er leder av LO.

I et intervju med Dagens Næringsliv sier 57-åringen at hun har de kvalitetene som skal til for å sørge for et sammensveiset og slagkraftig LO.

– Samtidig som jeg i noen sammenhenger kan være både sta og vanskelig å ha med å gjøre. Hvis jeg mener det er riktig vei å gå, så mener jeg at jeg har evne til å skjære igjennom, sier hun til DN.

Hennes politiske hjertesaker er kampen for likestilling og mot ufrivillig deltid og sosial dumping. Kristiansen ser det som LOs viktigste oppgave framover å få flere norske arbeidstakere til å organisere seg.

Mål nummer to er å vinne kampen mot sosial dumping, mens mål nummer tre å sørge for et inkluderende arbeidsliv og lav ledighet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger