Hopp til innhold

Haukelifjell åpnet for kolonnekjøring

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mens E134 over Haukelifjell søndag kveld ble åpnet for kolonnekjøring, vil riksvei 7 over Hardangervidda tidligst åpne igjen på julaften.

Den sterke vinden i fjellet vil trolig gi seg utover kvelden søndag, og det var fortsatt mulig å krysse fjellet der det var åpent for kolonnekjøring. Veisentralene anbefaler imidlertid bilistene å vente til julaften.

Røde Kors hjelpekorps i Hordaland har varslet økt beredskap ved de viktigste
fjellovergangene.

Det er problemer langs kysten og fjellet fra Agder-fylkene til Trøndelag. Det blåser kraftig, og de fleste steder har brøytemannskapene både nysnø og snøføyk å kjempe mot.

Kolonnekjøring

Brøytemannskapene klarte lenge å holde de to fjellovergangene til Hordaland over Hardangervidda åpne, men måtte søndag ettermiddag gi opp.

Også fergesambandene Lauvik-Oanes og Mortavika-Artsvågen i
Rogaland var en periode stengt på grunn av den sterke vinden.

Like etter klokken 12 kan Vegmeldingssentralen si dette om været på fjellovergangene. Det er kolonnekjøring påpå europaveg 69 mellom Skarsvåg og Nordkapp. Det er nå også kolonnekjøring på riksveg 13 over Vikafjellet, mens samme veien er stengt over Gaularfjellet.

Vinterstegning på Hardangervidda

Riksveg sju er stengt ved Sysendammen i Eidfjord kommune.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Både riksveg 7 over Hardangervidda og E134 over Haukelifjell har måttet stenge på grunn av været, meldte vegvesenet like etter klokken 14.

Søndag kveld ble E134 over Haukelifjell åpnet for kolonnekjøring. Riksvei 7 over Hardangervidda vil tidligst åpne igjen på julaften.

Oppdatert trafikkinformasjon om fjellovergangene

Vegmeldingssentralen oppfordrer bilistene til å ha rikelig drivstoff på tanken og at de sørger for å ha med seg nok mat, varme klær og gode sko, før de legger i vei over fjellet.

Kan endre seg

Slik er sikta på riksveg 52 Hemsedalsfjellet søndag føremiddag

Slik er sikta på riksveg 52 Hemsedalsfjellet søndag formiddag.

Foto: Privat

Det meste kan endre seg på kort varsel.

Helt stengt er det på strekningen Tyin-Årdal (fylkesveg 53), fylkesveg 50 Hol-Aurland, riksveg 13 over Gaularfjellet, europaveg 98 over Ifjordfjellet og på fylkesveg 888 Bekkarfjord-Hopseidet.

Webkameraer direkte (eksterne lenker til Statens Vegvesen): Rv 7 Hardangervidda | E134 Haukelifjell | Rv 13 Vikafjellet | Fv 53 Tyin-Årdal | Rv 15 Strynefjellet | E16 Filefjell | Rv 52 Hemsedalsfjellet

Riksvei 15 over Strynefjellet er fortsatt åpen for fri passering, men det blåser fælt. Det er stiv kuling og redusert sikt, melder Vegtrafikksentralen. De vil følge med utover og vurdere hva de skal gjøre.

Vanskelig over Dovrefjell

På E6 over Dovrefjell så det greit ut tidligere i dag, men nå blir det meldt om vanskelige kjøreforhold. Det er også vanskelige forhold på riksveg tre over Kvikne.

Også fylkesveg 51 over Valdresflfye er åpen for trafikk, ifølge Vegmeldingssentralen.

På Hemsedalsfjellet har det i 17-tiden blitt kolonnekjøring, men det skal foreløpig ikke være snakk om mye trafikk her.

Vaktoperatør Hanne Nordheim på Vegtrafikksentralen i Bergen anbefaler én strekning fra øst til vest:

– De bør kjøre E16 over Filefjell. Det blåser der oppe også, men det er åpent og skal være greit å komme seg frem i dag, sier hun til NRK.no.

Glatt føre og store juletrafikk i Hedmark og Oppland

Sogn Avis melder i 16-tiden at Valdresekspressen kjørte inn i en fjellvegg ved Tyin på E16 over Filefjell. Det er ikke meldt om noen skader eller kø i trafikken etter ulykken.

Politiet i Gudbrandsdal melder følgende på Twitter i 16-tiden:

– Glatt føre og stor juletrafikk i hele politidistriktet. Politiet oppfordrer bilister og andre om å ferdes forsiktig.

Operasjonsleder opplyser at det er spesielt glatt på E6 på grunn av nysnø og at det har vært en del bulking i Sør-Gudbrandsdal, spesielt rundt Lillehammer. Det er ingen kø på E6.

Dårlige kjøreforhold

Lille julaften er det meget vanskelige kjøreforhold blant annet på Sørlandet. Slik som her Vestre Strandgate i Kristiansand. Det oppfordres til å ikke bruke bil hvis man ikke må.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Alle kan bli stengt

Det er meldt dårlig vær lillejulaften og det er fare for at alle fjelloverganger i Sør-Norge kan bli stengt. Operatør ved veitrafikksentralen, Anders Ostorp, opplyste i natt til NRK at det vil bli vanskelig å holde veiene åpne.

Det er vinden som er den største utfordringen, og det er meldt om full storm i høyfjellet i Sør-Norge, i Hordaland og Rogaland fra søndag morgen. Søndag kveld skal vinden løye noe igjen.

– Vinden er stort sett på sterk kuling over fjellovergangene i Sør-Norge. Noen få høyereliggende målestasjoner har indikert full storm, men det er nok ikke akkurat der veiene passerer. Det er dog mye vind i fjellet, og større områder vil nok oppleve liten storm utover formiddagen, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Verst i sør

Meteorologen forteller at forholdene er verst i de sørlige fjellområdene, og nevner Hovden og Haukelifjell. Flere områder vil bli berørt, men fjelloverganger lenger nord får det ikke så ille som de i sør.

– Flere steder i fjellet vil nok få litt mer vind enn det er nå. Da vil det kunne bli både liten og full storm etter hvert, sier Gislefoss.

I Rogaland advarer politiet bilister og andre som er ute om være obs på gjenstander som er tatt av vinden. Det blåser svært kraftig, og det er blant annet meldt om en trampoline på avveier.

Kolonnekjøring

Søndag morgen er det kolonnekjøring på tre fjelloverganger mellom Østlandet og Vestlandet (arkivfoto).

Foto: Geir Brekke / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger