Hopp til innhold

Mottok hyllest fra 2000 i fakkeltog

De tre fredsprisvinnerne ble møtt av et lyshav da de gikk ut på balkongen på Grand Hotel for å ta imot hederen fra de fremmøtte i fakkeltoget.

Fredsprisvinnerne blir hyllet av fakkeltoget

De tre fredsprisvinnerne, Leymah Gbowee (t.v.), Tawakkul Karman og Ellen Johnson Sirleaf ble hyllet av fakkeltoget utenfor Grand Hotel.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Det var tre svært glade kvinner som kom ut på balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel for å møte folket og motta jubel og applaus denne kalde desemberkvelden i Oslo.

Fredsprisvinnerne ble hyllet av fakkeltoget

Tawakkul Karman løftet armene over hodet og hilse folkemengden.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De tre kvinnene har uttalt flere ganger at de synes den norske vinteren er i kaldeste laget, og da de kom ut på balkongen klokken 19, var det med ulltepper godt rundt seg.

Stor jubel

Jemenittiske Tawakkul Karman, som med sine 32 år er den yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne, løftet armene over hodet og vinket og smilte sammen med de to andre fredsprisvinnerne, liberianske Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee, til begeistrede fremmøtte.

Medieomtalen av årets tre fredsprisvinnere har vært betraktelig mindre enn de to siste årene. Likevel var det ingenting som tydet på at oppmerksomheten blant folk var noe mindre, og det var rundt 2000 personer som ville vise sin støtte til de tre kvinnene.

«No woman, no peace»

– Dette er stort, og det viser hvor mye fredsprisvinnerne betyr for folk, sier Rina Marianne Hansen, fungerende styreleder i forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

De tre vinnerne sto på balkongen og vinket i flere minutter. Folkemengden sang, danset og gjentok setningen «No women, no peace».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredsprisvinnerne ble hyllet av fakkeltoget

Fredsprisvinnerne hilste det tradisjonsrike fakkeltoget til stor jubel fra de fremmøtte som ville vise sin støtte og hyllest.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Fakkeltoget startet på Youngstorget i Oslo sentrum ved 18.30-tiden, der det ble holdt appeller og taler, og endte ved Grand Hotel.

Festkveld med taler og dans

Fakkeltoget arrangeres hvert år før fredsprisvinnerne skal være hedersgjester ved den store Nobel-banketten med 250 gjester, deriblant konge- og kronprinsparet.

Medlem av Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five skal holde tale, og stortingspresident Dag Terje Andersen skal holde takk for maten-talen, før det blir dans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nobelbanketten på Grand Hotel 2011

Både kongelige og fredsprisvinnerne stilte festpyntet opp til fotografering før den store Nobel-banketten på Grand Hotel.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Politiske samtaler og musikalsk feiring

I morgen blir det både politiske samtaler og musikalsk feiring for fredsprisvinnerne.

Da skal de møte utviklingsminister Erik Solheim og besøke Stortinget, før det klokken 20 i morgen kveld braker løs med Nobels fredspriskonsert i Oslo spektrum, ledet av skuespillerne Helen Mirren og Rosario Dawson.

Konserten kan du se direkte på NRK1 og NRK.no.