– Det er lett å forstå at Karman er til stor inspirasjon

Med store smil og vinkende til de mange fremmøtte foran Oslo Rådhus, ble årets fredsprisvinnere hyllet, og etter seremonien var alle rørt.

I bitende desemberkulde hadde da de mange gjestene kommet en etter en forbi den røde løperen, og alle var fulle av lovord om de tre vinnerne.

– Uvanlig, men verdig

– Det er lett å forstå at Tawakkul Karman er en stor inspirasjon for kvinner i Jemen, men dette er ikke bare en kvinnepris, sa fungerende statsminister Kristin Halvorsen da hun kom sammen med sin mann Charlo Halvorsen.

– Det var uvanlige og overraskende vinnere i år, men like fullt verdig, sa Høyres Per-Kristian Foss om årets tildeling.

Like før klokken 12 kom de tre vinnerne i hver sine biler. Tawakkul Karman fra Jemen smilte fra øre til øre og var tydelig stolt da hun ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og sekretær Geir Lundestad før de gikk opp den røde løperen.

Før dagens hovedpersoner ankom, strømmet det til med gjester fra fjern og nær. Både Helen Mirren og Rosario Dawson, som skal lede morgendagens fredspriskonsert kom, smilte og gikk inn.

Det samme gjorde artistene David Grey og Janelle Monáe, som begge skal opptre i Oslo Spektrum i morgen.

Etter seremonien var Gray himmelfallen.

– Det var helt fantastisk, jeg er veldig imponert over disse damene. I morgen kommer musikken bare til å fly, fortalte en tydelig rørt Gray til NRK.

– Verdig punktum

Litt mer snakkesalige var de norske stortingsrepresentantene, som nærmest kappet om å lovprise årets vinnere.

– Dette er en pris som bygger opp under kvinners rolle i det fredsskapende arbeidet, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er veldig flotte damer, og jeg har selv vært i Liberia og sett det arbeidet som er gjort der, sier Høyres leder Erna Solberg.

Tidligere år har vinnerne vært kontroversielle, og komiteen har høstet kritikk. I år har de fleste nikket anerkjennende til valget av prisvinnere.

– Dette var en sterk seremoni. Det som står klarest etter denne seremonien er nok at det ikke blir noen fred uten kvinner. Og Karman tok jo et turablig oppgjør med styresmaktene i Jemen, forteller tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, og fikk støtte av Lysbakken.

– Det var et veldig sterkt vitnesbyrd om kvinners kamp og ikkevoldelig kamp for fred, sa statsråd og SV-nestleder Audun Lysbakken.

– Det var veldig sterke historier de formidlet. De har opplevd en lidelse som de fleste av oss bare kan forestille oss, fortalte Frp-leder Siv Jensen rett etter seremonien.

For én var nok dagens tildeling ekstra spesiell. Tidligere statsråd Sidsel Rønbeck går ved nyttår av etter 17 år som medlem av Nobelkomiteen.

– Dette synes jeg var et verdig punktum for min periode i Nobelkomiteen, sa Sidsel Rønbeck smilende om årets prisvinnere.