Hopp til innhold

Trodde Jagland ville komme med EU-ja

– Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland holdt en mer entusiastisk tale for EU enn jeg de siste årene har hørt innenfor unionen. Jeg trodde han ville slutte med å annonsere at Norge slutter seg til Den europeiske union.

Jens Stoltenberg, Jose Manuel Barosso og Martin Schulz

Jens Stoltenberg, Jose Manuel Barroso og Martin Schulz under pressekonferansen etter frokostmøtet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

EU-parlamentets leder, tyskeren Martin Schulz, visste at han tråkket midt i den norske EU-salaten da han i dag morges takket for et inspirerende Nobel-opphold i Norge.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde invitert to av nobelprismottakerne, Jose Manuel Barroso og Martin Schulz, på frokost. Tredjemann, EU-president Herman van Rompuy, har reist tilbake til Brussel for å forberede morgendagens vanskelige budsjettmøte i unionen.

– Men jeg vet jo at det ikke vil skjer – og hvorfor, fortsatte Schulz med et smil.

Gårsdagens norske oppmøte på Nobelseremonien var det tydelig beviset, hvor flere Senterparti-statsrådet glimret med sitt fravær, inkludert partileder Liv Signe Navarsete. Og dagen før gikk nestlederen i SV, barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen i fakkeltog mot EU – selv om hun møtte opp i Oslo rådhus.

EU-debatt ledet av ikke EU-leder

Schulz hadde videre gjort seg noen tanker om paradokset som Norge og EU er. Norge er langt mer integrert i det indre markedet enn mange av EU-landene selv.

– I går satt vi rundt lunsjbordene og diskuterte EU - friskt og entusiastisk. Debatten ble ledet av statsminister Stoltenberg - den eneste av lederne som ikke er med i EU - og jeg må få legge til at han styrte det på en meget smart måte og med store kunnskaper om EU, sa lederen av EU-parlamentet som for sin egen del mer enn gjerne skulle sett Norge i EU-selskapet.

– Jeg håper inspirasjonen fra gårsdagen fortsetter på møtet på torsdag - hvor budsjetter og strukturelle endringer skal diskuteres. I går var de alle enige om at det vil bli mer integrasjon i Europa og jeg håper de vil holde løftet de gav det, sa Schulz og så muntert på Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jens Stoltenberg, Martin Schulz og Jose Manuel Barroso på frokostmøte

Martin Schulz, Jose Manuel Barroso og Jens Stoltenberg under frokosten i dag morges.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vanskelige tider

Og tema for frokostmøtet var nettopp den vanskelige økonomiske situasjonen i deler av Europa, stor arbeidsledighet og liten økonomisk vekst.

EUs kommende tiltak for å få en bedre samordnet økonomisk politikk stod også på dagsordenen. Blant annet den kommende bankunionen som Stoltenberg mente det ville være interessant for Norge å slutte seg til.

– EUs fremtid er Norges fremtid, sa Stoltenberg.

Både Schulz og EU-kommisjonens leder Barroso la ikke skjul på at det venter tøffe diskusjoner innad i unionen for å få euroen og medlemslandene som svekker den på rett kjøl.

– Vi står ovenfor et veiskille. Vi må ta en beslutning. Euroen er en sterk valuta. Jeg vet ikke euroens nøyaktige verdi akkurat nå, men jeg antar at den ligger på 1,30 dollar. Da vi begynte med euroen, var verdien 1,17 dollar. Dette er en sterk valuta med en svak politisk ledelse.

Han pekte på utfordringen som eurosamarbeidet har.

– I USA er det én myntenhet, én sentralbank og én regjering.

– I EU er det én myntenhet, én sentralbank og sytten regjeringer som deltar i eurosamarbeidet – pluss ti andre, hvorav ett land ikke vil, en regjering vil, men folket har sagt nei, mens ni vil inn, sa Schulz.

– Økonomien trenger tillit. Mangelen på tillit er vårt største problem. Den må vi gjenvinne for å ha et grunnlag for mer økonomisk vekst og lavere arbeidsledighet. Lederne i EUs medlemsland må beslutte om de gir EU de nødvendige instrumentene for å kunne håndtere vår økonomiske og pengepolitiske union.

– Det er unionen som er sexy

Både Schulz og Barroso trakk flere ganger frem gårsdagens Nobelseremoni, som de mener var et stort øyeblikk for de 21 regjeringssjefene, hvor alle fikk løftet blikket opp fra dagens problemer og til hva EU egentlig handler om. Samarbeid for å sikre freden på det europeiske kontinentet.

– Det var et øyeblikk i går jeg husker som spesielt hyggelig.

Vi tre, Van Rompuy, Barroso og jeg, satt og diskuterte hvor attraktiv EU og eurosamarbeidet er. Da var det en som sa: «Vi er fremdeles sexy» - hvorpå jeg presiserte: «Nå snakker vi om EU, altså, ikke om oss.»

– Det syntes jeg var et artig øyeblikk med den flotte Nobel-rammen og noe jeg aldri kommer til å glemme, sa Schulz og lo godt.