Hopp til innhold

20 EU-ledere i arbeidslunsj

Da Nobels fredspris var vel delt ut, samlet statsminister Jens Stoltenberg sine europeiske kolleger til en arbeidslunsj. Flere av dem benyttet anledningen til å takke for prisen.

Arbeidslunsj

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker velkommen.

Foto: DANIEL SANNUM-LAUTEN / Afp

– Europas økonomiske tilbakegang gir grunnlag for stor bekymring. Det er derfor oppløftende at det er gjort fremgang. Men den økonomiske veksten er fortsatt svak. Arbeidsledigheten er høy og den fortsetter å stige, sa Stoltenberg under åpningen
av arbeidslunsjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeidslunsj i Oslo

EU-presidentene Martin Schulz (f.v.), Herman van Rompuy og José Manuel Barroso var noen av de mange som møtte statsminister Jens Stoltenberg til arbeidslunsj på Gamle Logen i Oslo.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det harde arbeidet må fortsette. Strukturelle reformer er påkrevd. Og det haster. Utfordringen blir å finne den rette balansen mellom solidaritet og ansvarlighet. Mellom vekst og budsjettdisiplin. Vi trenger begge deler, sa Stoltenberg.

23 EU-ledere

19 stats- og regjeringssjefer deltok på arbeidslunsjen. I tillegg til Storbritannias visestatsminister Nick Clegg, EU-president Herman van Rompuy, EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og presidenten for Europaparlamentet Martin
Schulz.

Ingen andre enn Stoltenberg og EU-lederne selv, var til stede. Følget av rådgivere som er med til Oslo satt i etasjen over i Gamle Logen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Stoltenberg: - Sterkt og rørende å høre takknemlighet fra Europas regjeringssjefer

Stoltenberg: - Sterkt og rørende å høre takknemligheten

– En inspirasjon

Arbeidslunsj

Angela Merkel sier fredsprisen er en inspirasjon for europeiske ledere.

Foto: DANIEL SANNUM-LAUTEN / Afp

Da lunsjen var over sa den tyske forbundskansleren Angela Merkel at hun hadde opplevd det som et bevegende øyeblikk å være i Oslo i dag.

– Det var en vidunderlig seremoni, det var mange gode ord å høre. For europeerne er ikke situasjonen enkel for tiden og vi drar hjem, bedre til mote.

– Hva gjorde mest inntrykk?

– Det er flere ting. Vi tror vi kan forandre verden, Europa har forandret seg fra et krigsområde til et en fredelig verdensdel og denne prisen er en inspirasjon, sa Merkel.

Hun påpekte også at Europa har beveget seg fra krigstid til fredstid.

– Kanskje var det EU-presidenten som sa det best med det greske ordspråket «Krig er når fedrene begraver sine sønner. Fred er når det er sønnene som begraver sine fedre», sa Merkel.

Også statsminister Jens Stoltenberg snakket om at de europeiske lederne oppfatter fredsprisen som en anerkjennelse av det arbeidet de gjør.

– De var åpenbart takknemlige over å ha mottatt prisen. Det var sterkt og rørende å høre hvor stolte og glade de var over å ha fått den, sa Stoltenberg.

– Et sterkt håndtrykk

Francois Hollande og Angela Merkel

Stoltenberg tror dette er et øyeblikk mange vil huske.

Foto: Guido Bergmann / Ap

Stoltenberg sa at han tror mange opplevde det som et magisk øyeblikk da den tyske forbundskansleren og den franske presidenten reiste seg og tok hverandre i hånden.

– Det var et sterkt uttrykk for at land som har slåss mott hverandre i århundre nå er samarbeidspartnere. Det kan bli et viktig bilde på et samarbeid som vi i dag tar som en selvfølge. Det er et samarbeid vi må ta vare på for å sikre fred og stabilitet også i vår verdensdel, sa Stoltenberg til NRK.

Italias statsminister Mario Monti ga også uttrykk for hvor takknemlig han var over fredsprisen.

– Det har vært en ære og en glede å være her i dag. Jeg er takknemlig over at Norge har invitert til denne uforglemmelige dagen, sa Monti etter å ha hatt en samtale med Jens Stoltenberg da arbeidslunsjen var over.

Italias statsminister Mario Monti: - En spesielt meningsfull dag

Italias statsminister Mario Monti: - En spesielt meningsfull dag