Hopp til innhold

Norsk-islandsk forsvarssamarbeid

Norge og Island begynner forhandlinger om forsvarssamarbeid før jul.

Statsminister jens Stoltenberg og den islandske statsminister Geir Haarde har avtalt at Norge og Island skal innlede forhandlinger om et forsvarssamarbeid.

Formelle forhandlinger på høyt embetsmannsnivå skal starte før jul. Det første forhandlingsmøtyet skal holdes i Oslo.

Skal bidra til Islands sikkerhet

Forhandlingene vil dreie seg om hvordan Norge kan bidra til overvåking av det nordlige Atlanterhavet på en slik måte at også Island har nytte av det, etter at USA nå har avviklet sitt militære nærvær på Keflavikbasen på Island.

Det dreier seg altså om å bidra til å ivareta Islands sikkerhet ved siden av overvåking av Norges egne energitransporter i de aktuelle områdene.

Norge skal eventuelt kunne bidra til å ivareta Islands behov for overvåking og militært forsvar av islandsk luftrom og økonomisk sone. Det er også aktuelt med et samarbeid som omfatter kjøp av og eventuell bruk av redningshelikoptere.

Enighet i Helsinki

Enigheten om å begynne forhandlinger får NRK bekreftet på statsministerens kontor.

Islandske medier omtaler også avtalen om forhandlinger mellom de to land. De to statsministrene ble enige om å begynne forhandlinger da de deltok på møte i Helsinki før helgen.

Det er trolig sannsynlig at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil forberede de norsk-islandske sikkerhetssamtalene med den islandske utenriksminister Valgerdur Sverrisdottir i forbindelse med Nato-møtet i Riga.

AKTUELT NÅ