Hopp til innhold

Forskningspris til Tromsø

Kajsa Møllersen fra UiT vant Forsker Grand Prix

Vinner av Forsker grand prix 2012, Kajsa Møllersen, Universitetet i Tromsø.

Kajsa Møllersen kunne løfte pokalen som vinner av Forsker Grand Prix 2012

Foto: Ingun A. Mæhlum/UiT

Kajsa Møllersen fra Universitetet i Tromsø stakk av med seieren i den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix, som ble arrangert i Tromsø i helgen.

Den litt spesielle konkurransen går ut på at doktorgradsstipendiater skal presentere sin forskning på en spennende måte foran et publikum.

I den første runden får alle fire minutter, så stemmes tre videre til finalen hvor de får seks minutter på seg.

Ben Affleck og Scary Spice med føflekkreft

Møllersen vant med sitt foredrag «CSI- Cancer Scene Investigation». Et foredrag om hvordan ny teknologi og statistikk kan hjelpe til å oppdage føflekkreft langt raskere enn nå.

For å illustrere dette brukte hun bilder og tegninger av hvordan det kunne gått hvis forskjellige kjendiser hadde møtt opp hos fastlegen med føflekkene sine.

Møllersen er opprinnelig fra Kirkenes, men arbeider ved institutt for matematikk og statistikk ved Universitetet i Tromsø, Der har hun sammen med kolleger fra Nasjonalt senter for telemedisin utviklet et dataprogram for å oppdag føflekkreft.

– Det finnes dessverre ikke eksperter, hudlegene, ved hvert fastlegekontor, men ved hjelp av et kamera og vårt dataprogram, er vi ikke langt unna, forklarte Møllersen under sitt foredrag.

Andre seier på like mange år

Konkurransen Forsker Grand Prix arrangeres som en del av forskningsdagene.

Årets seier til Universitetet i Tromsø er den andre på rad, i fjor vant Audun Hetland fra Institutt for psykologi ved UiT med sitt foredrag om ekstremsport.