Hopp til innhold

12 mister jobben i Sydvaranger Gruve

12 personer mister jobben sin, når Sydvaranger Gruve skal slanke bedriften med 44 stillinger.

Sydvaranger gruver

Sydvaranger Gruve har vanskelige tide rpå grunn av lavere jernmalmpriser.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Resten av stillingene forsvinner gjennom naturlig avgang og omstrukturering, skriver Sør-Varanger avis i sin papirutgave.

– Vi har gått gjennom hele vår organisasjon og snudd hver stein for å komme fram til en bedre organisasjonsstruktur for oss, og det førte til en del overflødige stillinger, sier utviklingsdirektør ved gruva, Harald Martinsen, til NRK.

Synkende pris

Utgangspunktet for oppsigelsene er ifølge Martinsen at prisen på jernmalm har falt fra 130 dollar til 90 dollar per tonn de site månedene.

Det er i hovedsak ansatte i administrative stillinger som nå mister jobben.

Da saken ble kjent i forrige uke, sa hovedtillitsvalgt for de ansatte ved Sydvaranger Gruve, Henning Bråten, til NRK at de ansatte syns situasjonen var vanskelig.

– Tøff situasjon

– Det er tøff sak. Det er jo en del stillinger som vurderes, men sett ut ifra forholdene så er det mindre enn fryktet, for å si det sånn, sier Bråten.

Først ble det antatt at opp mot 30 årsverk kunne forsvinne fra gruva.

– Det har vært et nært og godt samarbeid med de ansatte, og jeg syns reaksjonene har vært så gode som de kan være i en så vanskelig tid, sier Martinsen.

Han mener de ansatte og fagorganisasjonene har hatt forståelse for den vanskelige situasjonen gruven er i, og at de har samarbeidet for å finne de beste løsningene.

– Det er aldri hyggelig å si opp noen, men med den alvorlige situasjonen og de sterkt fallende prisene, var det uunngåelig å måtte redusere bemanningen noe, sier Martinsen.

– Er det fare for at flere må gå?

– Det er ingen planer om det. Den organisasjonen vi når har fått mener vi er godt egnet til å møte den vanskelige tiden framover, sier Martinsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark