Hopp til innhold

– For tidlig med oljeboring

Greenpeace mener at det russiske oljeselskapet Gazprom ikke er klar for oljeboring i Arktis.

Prirazlomnaya-plattformen i Petsjorahavet

– IKKE KLART: Greenpeace mener at det er for tidlig å drive med oljeboring i Arktis, og at oljesøl-beredskapsplaner mangler. Dette er Prirazlomnaya-plattformen til Gazprom, som skal brukes til drilling i Petsjorahavet.

Foto: Andrei Pronin / Ap

Miljøorganisasjonen har siden 6. august vært på Petsjorahavet for å dokumentere funn rundt en omstridt russisk oljerigg drevet av Gazprom.

De har ønsket å samarbeide med selskapet om kartlegging av virksomheten, men lederen i Greenpeace, Truls Gulowsen, sier at Greenpeace har blitt avvist av russerne.

– Nektet adgang

– Det har vært vanskelig å få til noe samarbeid med både seismikkskip og selve riggen, og vi er blitt nektet adgang om bord, sier Gulowsen.

– De var veldig avvisende på alle måter, til å ta folk om bord og til å forklare hva de drev med, og jeg tror det ble inspirert av at vi samme uke i Moskva avslørte at de ikke har noen gyldig oljesøl-opprydningsplan. Så det var nok litt negativitet, sier Gulowsen.

– For tidlig

Han mener at mangel på slike planer gjør at det er for tidlig å starte med petroleumsvirksomhet i området.

– Det understreker at oljeindustrien, og i hvert fall helt åpenbart russisk oljeindustri, ikke er klar for å operere i Arktis. De har ingen som helst planer om hvordan de skal håndtere et eventuelt oljesøl i is, så her er det bare tut og kjør, og det er ganske uakseptabelt, sier Gulowsen.

Avviser kritikken

Arctic Sunrise (Greenpeace)

SJEKKER FORHOLDENE: Greenpeace har vært på tokt med båten Arctic Sunrise for å være vitne til oljeindustriaktivitetene i Arktis.

Foto: DON EMMERT / AFP

Gazprom avviser kritikken om oljesølberedskapen, gjennom en offisiell uttalelse utarbeidet som respons til vedvarende kritikk fra Greenpeace:

– Vi er uenige i både de spesifikke og generelle beskyldningene fra Greenpeace, og påpeker at beskyldningene inneholder en rekke faktafeil.

– GNS (Gazprom Neft-Shelf Company, red.anm.) har utarbeidet en beredskapsplan for oljesøl, og denne planen følger de høyeste standarder. Planen har vært på plass og operativ i flere år. En ny versjon av planen, med mulige tilføyninger skreddersydd for den planlagte boringen, blir gjort ferdig i disse dager.

– Vi er sikre på at Gazprom følger, og vil fortsette å følge, de høyeste ingeniørfaglige og miljøvernmessige standarder i Petsjora-prosjektet, skriver selskapet i uttalelsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark