Hopp til innhold

Fyller torgene med traktorer

Tromsø og Harstad blir mandag møtt av aksjonerende bønder i traktor. De protesterer mot Staten og tilbudet i landbruksforhandlingene.

Traktor

Mandag vil bønder innta Tromsø og Harstad med traktor for å protestere mot tilbudet i landbruksforhandlingene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Troms Bondelag og småbrukarlaget står sammen om aksjonen.

– Bønder jobber 100 dager mer enn andre, men får bare halvparten av inntektene, sier leder av Troms bondelag, Asgeir Slåttnes.

– Vi skal markere at vi er misfornøyd med det tilbudet Staten kom med i landbruksforhandlingene.

– Sterke og mange

I går ble det klart at det ble brudd i jordbruksforhandlingene, og flere steder i landet protesterer bøndene mot det de mener er et urimelig tilbud.

Mandag vil bønder fra Tromsø- og Harstadregionen bli synlige i byenes sentrum.

– Vi er sterke og vi er mange. Det vil nok delta flere titalls personer i begge byer, sier Slåttnes.

Stor avstand

Lederen i Troms bondelag forteller at avstanden mellom tilbudet fra staten og kravet fra bøndene rett og slett ble for stor.

– I stortingsmeldingen som kom for ikke lenge siden ble det signalisert at inntektsforskjellen mellom bønder og andre yrkesgrupper skulle tettes. Når vi da får et tilbud som øker gapet, kan vi ikke godta det, sier Slåttnes.

Kravet fra bondeorganisasjonene i årets jordbruksoppgjør var på 2,2 milliarder kroner. Det tilsvarer en inntektsvekst på drøyt 50 000 kroner per årsverk. Tilbudet fra Staten var på 13 000 kroner per årsverk.

Flere aksjoner

Slåttnes forteller at mandagens aksjon blir den første av flere bøndene vil gjennomføre for å markere sin misnøye.

– Det vil bli flere aksjoner. Mandag blir det traktoraksjonen, og på tirsdag vil vi ha en annen type aksjon.

Også i Vadsø vil det bli aksjonert mandag. Finnmark Bondelag vil vise sin misnøye utenfor Statens Hus fra klokken 11.30.