Hopp til innhold

Felles front mot ulovlig fiske

En rekke organisasjoner med svært ulikt ståsted danner for første gang en felles front mot ulovlig fiske.

Mandag overrekker de en felles uttalelse til deltakerne på et ministermøte i Trondheim om ulovlig fiske.

Organisasjonene som slutter seg til uttalelsen har til dels svært ulike syn på fiskeriforvaltning, men er enige om at det må kreves umiddelbar handling i det internasjonale samfunn for å sette en stopp for ulovlig fiske.

Bak uttalelsen står Bellona, Greenpeace, Fiskebåtredernes Forbund, Natur og Ungdom, Kysten til kamp, Kystfiskarlaget, Norges Fiskarlag og WWF.

– Rovfisket tømmer havet for fisk, og er økonomisk kriminalitet av verste sort, sier Lena Amalie Hamnes, talskvinne for nettverket Kysten til kamp, som er initiativtakere til fellesuttalelsen.

Rundebordskonferanse

– Vi kan krangle så busta fyker om det mest innen fiskeriforvaltning. Men får vi ikke bukt med rovfisket i Barentshavet og andre steder, blir det ikke fisk igjen å krangle om, sier hun.

Mandag samler fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) en rekke ministere til rundebordskonferanse om ulovlig fiske. Hamnes mener ministermøtet er et steg i riktig retning, men at det er påfallende at nasjoner som Spania og Russland ikke deltar.

Tiltak

I fellesuttalelsen påpekes det at en rekke tiltak for å komme det ulovlige fisket til livs allerede finnes. Det er ikke lenger et spørsmål om hva som bør gjøres, men å sette det ut i livet! Konkrete tiltak krever politisk handlekraft og forpliktende internasjonalt samarbeid, heter det.

Ministrene som deltar på mandagens rundebordskonferanse er Ben Bradshaw fra Storbritannia, Ross Finnie fra Skottland, Jamie Silva fra Portugal, Mohand Laenser fra Marokko, Ann-Christin Nykvist fra Sverige og Helga Pedersen fra Norge. Fra Tyskland møter statssekretær Gert Lindemann, fra Island ambassadør Stefan Skjaldarson og fra EU-kommisjonen spesialrådgiver Constantin Alexandrou.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark