Hopp til innhold

Tre måneders fengsel for omfattende kjøttsmugling

Tre måneder i fengsel og en saftig bot ble straffen for 38-åringen som smuglet 7,7 tonn kjøtt fra Sverige til Norge.

Kjøtt 2

Litt av kjøttet 38-åringen har smuglet inn til landet fra Sverige. Nå må han sitte 90 dager i fengsel for det retten mener er en 'planmessig' smugling av 7,7 tonn kjøtt.

Foto: Politiet

Det var så langt tilbake som i 2009 at en politipatrulje kom over fire personer som losset varer inn i en restaurant fra en bakgate i Hammerfest. Politibetjentene la merke til at de store mengdene med kjøtt ikke var norskregistrert.

En razzia samme kveld resulterte i funn av ytterligere 1,6 tonn halalslakt av lam, kyllingklubber, pølser og kjøttdeig. Det meste stammet fra Sverige og Danmark.

12 turer over grensen

Dette førte til en langvarig etterforskning mot den 38 år gamle restauranteieren fra Hammerfest. Da han i februar i år møtte i Hammerfest tingrett var han blant annet tiltalt for å ha smuglet hele 7 746 kilo matvarer fra Sverige til Norge i perioden 2008 til 2009.

Nå har tingretten kommet frem til at mannen skal dømmes til fengsel i 120 dager. 30 av dagene gjøres betinget med en prøvetid på to år.

I retten ble det lagt frem dokumentasjon som viser at mannen har fraktet kjøttet inn i Norge fordelt over 12 turer. I all hovedsak ble kjøttet hentet fra Kiruna i Nord-Sverige.

Kjøtt 1

Fra razziaen i Hammerfest

Foto: Politiet

Kjøttet var delvis tint

Retten fant ikke grunn til å tro på 38-åringens forklaring om at kjøttet er tatt inn i landet til privat bruk. Dommen slår derimot fast at han hadde til hensikt å omsette varene i Norge.

Retten mener det har vært ”planmessighet” over smuglingen og at det er skjerpende for straffen at varene er transportert på feil måte. Resultatet var at fryste varer var delvis tint når de kom frem til Hammerfest.

En del av grunnlaget for straffen er også at mannen ikke har foretatt noen form for bokføring eller regnskapsrapportering for restauranten han drev i Hammerfest.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark