Hopp til innhold

Adele (8) ble kastet flere meter opp i lufta av skiheis

Turen i alpinbakken ble mer dramatisk enn hun hadde drømt om. For Adele Aas (8) ble hengende fast i skiheisen og kastet i lufta. Resultatet ble brudd i begge armene.

Video Skiheis

Åtte år gamle Adele Aas brakk begge armene etter et uhell i skibakken i Hammerfest. Her sammen med mora Eva Andora. Foto: Allan Klo.

– Da jeg skulle ta heisen for jeg opp og så landa jeg på hodet og besvimte. Men så husker jeg ikke mer, forteller åtteåringen trygt plassert hjemme igjen etter skrekkopplevelsen.

– Det var vondt, men nå går det bra, forteller hun.

Hammerfest alpint

Skitrekket i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK
Adele

Mor Eva Andora Aas var til stede i bakken og sier det hele skjedde svært fort.

Foto: Allan Klo
Adele

Adele Aas brakk begge armene.

Foto: Allan Klo

Livløs

Mor Eva Andora Aas var til stede i bakken og sier det hele skjedde svært fort.

– Jeg så henne i lufta og plutselig på tur ned med hodet først. Vi sprang da til og fant henne livløs som en sekk, blå på leppene og uten pust. Men så hørte vi Adele klynke og si mamma, og jeg skjønte at det var liv, forteller hun.

Eva Andora reagerer på at det ikke var noen fra skianlegget til stede ved heisen.

– Dette skal jo ikke kunne skje, og hvis årsaken ikke finnes kan det jo skje igjen. Verken vi eller andre har noen unger å miste. Jeg håper heisutstyret får en kraftig oppgradering slik at dette ikke skjer flere ganger, sier hun.

– Adele fortalte at hun trodde hun skulle dø, forteller mora.

Hekta fast

Ulykken skjedde søndag da jenta skulle benytte seg av skiheisen i Hammerfest. Åtteåringen hadde plassert seg med beina på begge sidene av teleskopet som skulle dra henne til toppen av skibakken. Plutselig fløy hun rett til værs.

– Det var det folk så, sier Arve Solum, fungerende driftsleder i Hammerfest alpinklubb.

Ifølge Solum tyder ting på at det teleskopet hun skulle bruke hadde viklet seg inn i teleskopet bak.

Arve Solum

Arve Solum, fungerende driftsleder i Hammerfest alpinklubb.

Foto: Allan Klo / NRK

Rett opp

– Når hun da ikke får bevegelse fremover vil normal bevegelsesenergi tilsi at når teleskopet da går ut over wiren er det bare en vei hun kan dra. Det er rett opp.

Jenta fløy 3–4 meter rett opp i lufta og landet i snøen. Herfra ble hun fraktet til sykehus hvor det ble konstatert brudd i begge håndleddene. De som befant seg i alpinbakken trodde hendelsen skulle få et alvorligere utfall.

– Det er alvorlig nok når det blir brudd i begge armene, og vi føler virkelig med jenta. Samtidig er vi veldig glade for at det gikk mye bedre enn det så ut som på stedet der og da.

– Ingenting galt

Hammerfest alpinklubb driver skitrekket på dugnad og var til stede med fem personer i bakken på søndag. Han sier at skitrekksystemet sjekkes grundig før det brukes. Så også på søndag, og ingenting tydet på at noe var galt.

– Vi tar det veldig tungt når slike ting skjer, fordi det verste som kan skje at barna som er her blir skadet, sier Solum.

Adele og Eva Andora Aas

Åtte år gamle Adele Aas brakk begge armene etter et uhell i skibakken i Hammerfest. Her sammen med mora Eva Andora.

Foto: Allan Klo / NRK