Hopp til innhold

Nå kan du sjekke skredfaren på nett

Fra og med i dag kan du sjekke skredfaren i ditt nærområde hjemme fra internett.

Snøskred

På varsom.no kan du nå sjekke skredfaren i ditt område.

Foto: NRK

Varsom.no heter nettsiden som Norges vassdrags og energidirektorat i dag lanserte. Det er ansatte i NVE, NGI og Statens vegvesen som legger inn data med hvor stor snøskredfare det er i flere deler av landet.

– Vi utvikler en landsdekkende snøskredvarsling etter internasjonal standard slik som man har i blant annet Alpene, forteller prosjektleder for tjenesten Rune Engeseth i NVE.

Variabel kvalitet

Skred, Kirketaket

Tjenesten er foreløpig under utvikling.

Foto: Staffan Nilsson

Varslingen er foreløpig under utvikling. Denne vinteren og forrige vinter var det testvarsel to ganger i uka for 23 områder i Norge.

– Tjenesten er under utvikling, så varslene vil ha variabel kvalitet. Men vi legger det ut nå, så vi kan få tilbakemeldinger på hvor bra de er og hvordan vi kan utvikle dem videre, sier Engeseth.

Behov for varsling

Tjenesten som også var tilgjengelig forrige vinter ble godt mottatt.

– Det er helt klart et stort behov for å få på plass en ordentlig varsling. Utfordringen er at det er lite observasjoner fra fjellet. Vi forsøker nå å få flere observatører ut til fjellet og frivillige til å rapportere inn om skredsituasjonen i sitt område.

Redde liv

De to siste vintrene har 22 mennesker mistet livet i snøskred. Engeseth håper denne tjenesten vil redde liv i fremtiden.

– Hensikten er å unngå ulykker. De to siste årene har det vært veldig høye ulykkes tall. Vi er redd for at flere ferdes i skredutsatt terreng uten nødvendig kunnskap. Varsling kan være en viktig måte å få skred på dagsorden.

Fra neste vinter skal den ferdige versjonen av nettjenesten være klar og operativ.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark