Hopp til innhold

– Øksfjordtunellen er fortsatt livsfarlig

Etter reparasjoner for 40 millioner kroner, ramler digre istapper ned fra taket i Øksfjordtunellen i Finnmark. Trolig blir det ikke bevilget penger til utbedringer i 2012.

Øksfjordtunellen

Slik så det ut i Øksfjordtunellen på søndag.

Foto: Magnor Kårsgård


Tilstanden til Øksfjordtunnellen i Loppa kommune er igjen på dagsorden, etter at media trykket bilder av digre istapper som har falt ned inne i tunnelen. Årsaken er store vann og frostskader.

Ordfører frykter for liv

Ordfører i Loppa kommune, Jan-Eirik Jensen, frykter at liv kan gå tapt. I helga kjørte han selv gjennom tunnelen, nå lurer han på hvem som skal ta ansvaret hvis noen blir skadet.

– Bildene taler for seg selv.Jeg har ikke ord på hvordan man greier å avslutte et arbeid på den her måten. Vi har hatt noen dager med kuldegrader, allerede er det store istapper.

Hvem tar ansvaret hvis det detter en lang istapp gjennom frontruten og tar menneskeliv, spør en oppgitt ordfører.

Ikke farlig, sier vegvesenet

Jan Eirik Jensen

Har mistet troen på utbedringer: Ordfører Jan-Eirik Jensen

Foto: Kystpartiet

Seksjonsleder ved drift- og vedlikehold i Statens vegvesen, Tor Inge Hellander, sier de jobber på spreng med å fikse tunnelen.

Han har selv sett tilstanden i tunnelen, og mener at det ikke er fare for liv og helse.

– Det er ikke fare for det, sier Hellander.

– Klatter på skadene


Men fylkesråd Grete Ernø Johansen, innrømmer at det ikke blir gjort tilfredsstillende arbeid på tunnelen for tiden.

– Nå klatter vi på den. Og det er ikke tilfredsstillende på sikt. Jeg tror at i løpet av 2012 så kan vi se på hva vi kan gjøre med tunnelen.

I sitt forslag til budsjett i 2012, har fylkesrådmannen lagt opp til å kutte til sammen 28,5 milioner kroner i 2012. Blant annet samferdsel må tale noen av de største kuttene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får trolig ikke penger

Øksfjordtunellen

Istappene ramler etter hvert ned, men Statens vegvesen mener det ikke er farlig.

Foto: Magnor Kårsgård

Det innebærer også at det sannsynligvis ikke blir gitt mer penger til frost og vannsikring av Øksfjordtunellen.

Det bekrefter Seksjonsleder ved drift- og vedlikehold i Statens vegvesen, Tor Inge Hellander.

– Det betyr at det i utgangspunktet ikke er bevilget penger til vann og frostsikring. Nå bruker vi dette året til å registrere hvor vi har lekkasjer og behov for sikring, og vi er i dialog med fylkeskommunen om problemene.

Har mistet troen på en løsning

Ordfører i Loppa kommune, Jan-Eirik Jensen, har nesten gitt opp arbeidet på Øksfjordtunellen. Han tror noen millioner fra og til spiller liten rolle.

– Sånn som arbeidet er gjort nå, at man har brukt nesten 40 millioner, og likevel latt være å gjøre de viktigste utbedringene, så har jeg ikke tro på dem som sitter og jobber med øksfjordtunellen.