Hopp til innhold

Norges mest populære kommentator

Per-Jarle Heggelund er den sportskommentatoren i Norge som har mest tilhengere på det sosiale nettverket Facebook. Han har faktisk flere enn Arne Scheie og Øyvind Alsaker til sammen.

Per-Jarle Heggelund

Per-Jarle Heggelund omtales som en usedvanlig kjekk mann av FK Fotballs Thomas Aune og Alexander Schau.

Foto: Canal+

– Jeg blir først og fremst veldig, veldig glad og nesten flau, men ett eller annet rett har man sikkert gjort. Jeg er nok ikke mer populær enn Arne Scheie, det er kanskje siden jeg er så ung at jeg er populær på Facebook.

Noe som nevnes ofte på Facebook-siden er de originale sitatene til Per-Jarle.

Dette er noen utvalgte:

  • «Du tuller ikke med barten til Gianluca Zambrotta.»
  • «Vicenzo Iaquinta! Med popkorn i skoen.»
  • «Gattuso løper som en liten pjokk som har stjålet fisk på markedet»
  • «Zlatan Ibrahimovic. Halvt gangster, halvt ballerina.»

Dere som nå kjenner igjen enkelte navn skjønner at Per-Jarle har kommentert italiensk fotball. Dette gjør han for Canal + som har rettighetene på Serie A i Norge.

– Jeg var jo den første nordlendingen som fikk lov til å kommentere fotball på TV og når jeg først kom på TV var jeg også den yngste. I starten var det veldig mange som sa ”Kem e han feskern fra det fjordhullet i Nord-Norge som får lov til å kommentere?”, men så er folk blitt vant til det. Til slutt hadde de ikke noe valg, skulle de se italiensk fotball så måtte de høre på meg.

Senjasparket

Finnsnes-væringen understreker at hans omtalte sitater på ingen måte er planlagt, men noen favorittsitater skulle han ønske han kunne brukt oftere.

– Jeg er veldig glad i popkornskoen. Når en spiller skyter 30 meter utenfor bruker jeg å si ”Iaquinta – med popkorn i skoen!”

– Et morsomt poeng er da jeg bare hadde kommentert 10–12 kamper, så sa jeg ”Fabia Cannavaro med et ekte Senja-spark!”. Det er jo et lokalt uttrykk i finnsnesområdet, om du sparker ballen så hardt, langt og høyt som du klarer, så løper alle etter ballen. Det er et Senja-spark.

Da Per-Jarle startet i Canal + for nesten 10 år siden, kunne han tenkt seg å jobbe innenfor engelsk fotball. Arsenal er favorittlaget, men da han fikk beskjed om å jobbe for Serie A tenkte han det kanskje var bra å ikke ha et favorittlag.

Elsker San Siro

I årenes løp har han opparbeidet seg imponerende fakta og kunnskap om Serie A. Han kan språket godt og har også god kjennskap til kulturen.

– Det er mange fantastiske oppgjør i italiensk fotball, men å være på fullsatt San Siro er toppen av kransekaka. Det er det absolutt mektigste – det er en av de råeste fotballopplevelsene du får i hele verden.

I 2009 var Per-Jarle studiogjest hos guttene i FK Fotball. Der nevnes mange merkelige situasjoner, og i det siste kan Heggelund melde dette:

– Aurelio De Laurentiis, presidenten i Napoli som stormer ut da de skal fastsette terminlista. Han mener det er et komplott at Napoli får så tøff start hvert år. Han raser og skjemmes av å være italiensk. Han sier at han skal fjerne statsborgerskapet og hopper videre på en lokal gutt som kjører en scooter og får dermed skyss uten hjelm. Dette finner dere på YouTube. Det er helt sinnssykt og dette får du bare i italiensk fotball.

Hva nå?

Som dere kan høre i intervjuet med FK Fotball er også kommentatoren grunnlegger av et eget lag i Sverige som raser opp i divisjonene. I tillegg er han nå også blitt redaktør for et italiensk fotballmagasin i TV4.

Heggelund er bosatt i Stockholm og i mai ble han far til sin andre sønn.

– Hva skjer videre for Per-Jarle?

– Man må bare klore seg fast og være glad for det man har, avslutter Heggelund.