Hopp til innhold

Bjørghild (44) arrestert for smugling av 15 kilo kokain

Bjørghild Nymo Johnsen (44) fra Senja skulle bare feriere i Mexico med døtrene Nora (18) og Julie (14 ). Overraskelsen var derfor stor da hun på vei hjem ble feilaktig arrestert i for smugling av 15 kilo kokain.

Narko i Mexico

Bjørghild Nymo Johnsen (44) fra Senja ble arrestert for å ha smuglet 15 kilo kokain på vei hjem fra Mexico. Det eneste medikamentet hun hadde med seg var Omega 3.

Foto: Privat

«Sitter i Amsterdam og prøver å komme oss til Norge. Jeg ble arrestert for å ha smugla 15 kilo kokain i kofferten! Er gudskjelov sjekka ut av saka - men nå har vi ikke noen bagasje lenger :-( Skal fortelle mere når vi får anledning..»

Slik så Facebook-statusen til Bjørghild Nymo Johnsen fra Gibostad på Senja ut sent tirsdag kveld, og familier og venner fikk passelig sjokk.

– Det var som på film!

Det var som på film. De sa sånn: ”Anything you say can be used against you".

Bjørghild Nymo Johnsen (44) fra Senja

Tobarnsmora, som nettopp er blitt friskmeldt fra brystkreft, hadde vært på en etterlengta ferie i Mexico, der den eldste datteren hennes, Nora, er utvekslingselev.

Noen herlige uker hadde det vært – alt var bare sol og glede, fryd og gammen, og rene Paradiset. Helt til hun var på vei inn i flyet fra Amsterdam til Oslo. Da starta marerittet. Hun og den yngste datteren, Julie (14), ble stoppa av politi og tollvesen og fratatt passene sine.

– Det var som på film. De sa sånn: ”Anything you say can be used against you”, forteller Senja-kvinna på telefon fra Oslo.

Mor og døtre

Bjørghild Nymo Johnsen i Mexico i lag med døtrene Nora (18) i midten og Julie (14 ) til høyre.

Foto: Privat

Hadde bare med seg Omega 3

I lag med datteren måtte de pent bare følge med til politistasjonen. Et tre timer langt avhør fulgte.

– Først fikk jeg ikke vite hva det gjaldt, de sa bare noe med ”drugs”. ”Drugs”, tenkte jeg. Det eneste jeg hadde med meg var Omega-3-kapsler, ler Bjørnghild og fortsetter:

– Jeg måtte fortelle i detaljer hva vi hadde gjort i Mexico, hvem vi hadde vært sammen med og hvorfor vi hadde reist dit. Jeg fortalte dem om kreftsykdommen og at vi hadde hatt en ”gjenforening” med Nora. Heldigvis hadde jeg også en mappe med reisedokumenter i handbagasjen. Jeg huska også den nøyaktige vekta på koffertene våre da de ble sjekka inn i Mexico. Til slutt trodde de meg. Da fikk jeg vite at det var funnet 15 kilo kokain i en koffert med klistrelappen min på, forteller Gibostad-kvinna.

Bjørghild Nymo Johnsen

Bjørghild Nymo Johnsen har vært åpen om kreftsykdommen. I vår ble hun erklært frisk etter ei lang tid med cellegiftkurer, operasjon og strålebehandling.

Foto: Privat

Trodde det var skjult kamera

Datteren Julie var med inn i politiavhøret. Ifølge mora tok hun det hele med fatning.

– Hun var helt sikker på at vi var med på skult kamera, ler Bjørghild Nymo Johnsen.

Etter at de var ”frikjent”, var politiet i Amsterdam behjelpelige med å få dem av gårde på et fly til Oslo, sent i går kveld. Der ble de henta av Bjørghilds bror, Ola. I kveld reiser videre til Bardufoss og hjem til Senja.

– Politiet mistenker flypersonell i Mexico for å samarbeide med narkotikaligaene, og at det er de som har bytta om på klistremerkene på bagasjen. Hvor kofferten min befinner seg, er ikke lett å si. Den kan være i Mexico eller den kan være sendt til et helt anna sted. Mest sannsynlig ser jeg den aldri mer igjen, sier Bjørghild Nymo Johnsen.

Bjørghild Nymo Johnsen

Hatten og skjorta kjøpte Bjørghild Nymo Johnsen i Mexico.

Foto: Privat

– Må ha alt på stell

Mariam Naqvi, kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet forteller på generell basis at det er viktig at man er forsiktig når man er ute å reiser.

– Det viktigste rådet vi pleier å gi er å ha gyldig reiseforsikring.

Naqvi anbefaler også alle reisende til å sjekke utenriksdepartementets hjemmesider om de aktuelle landene de skal dra til.

– Man må vite litt om lover og regler, og man må unngå å handlinger som er i konflikt med loven.

Strand i Cancun, Mexico

Selv om det anses som relativt trygt å reise til deler av Mexico, er det høye kriminalitetsnivået et stort problem i landet.

Foto: JOSE DOMINGUEZ / Afp

UD: – Pass på verdisakene!

På UDs hjemmesider står det at nordmenn bør utvise stor aktsomhet og holde seg orientert om situasjonen lokalt i visse deler av Mexico.

I grenseområdene til USA (delstatene Tamaulipas, Nuevo Leon, Coahuila, Chihuahua, Sonora, Sinaloa, Michoacán) er kriminaliteten høy og det er også tilfelle i deler av Mexico by og andre byer.

UD skriver også at det er viktig å passe på verdisaker og fortrinnsvis skjule best mulig som penger, pass, smykker og fotoutstyr.

Safen på hotellet bør benyttes. Reisende bør være oppmerksomme på risikoen for lommetyver og veskenappere. Det bør også utvises stor forsiktighet og diskresjon ved bruk av minibank og pengevekslingskontorer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark