Hopp til innhold

Festivalsjefens lure plan

Lokket favorittband til Buktafestivalen

Kyuss Lives!

Kyuss Lives! står på Bukta-scenen lørdag 16. juli. Fra venstre: Bruno Fevery, Brant Bjork, John Garcia og Nick Oliveri.

Foto: Pressefoto

Festivalsjef i Buktafestivalen, Robert Dyrnes, er en mann som elsker rock. Flere band har kommet og gått iløpet av festivalens 8 år lange historie: Rocky Erickson, The Hives, Motörhead, Patti Smith, Ray Davies, The Sadies, The Waterboys, Dinosaur Jr. og ikke minst Iggy Pop.

Om du bare har et lite rockehjerte, skal du minst ha hørt om en av artistene nevnt ovenfor.

Kyuss er derimot et litt mindre annerkjent band i rockehistorien, men innenfor sin sjanger er de guder. Stoner-rock, ørken-rock eller california-rock kan man kalle det. Definisjonen er psykidelisk hard-rock med elementer av blues.

Fokuset ligger også på seige gitar- og bass-riff som lager grove og mørke toner.

Hev seg over telefonen

Robert Dyrnes er mildt sagt veldig glad i Kyuss, men bandet har lenge vært oppløst. Når festivalsjefen hørte at medlemmene hadde spilt en konsert sammen, hev han seg over telefonen.

– Det er ingen hemmelighet at det har vært mitt favorittband uansett tid, sted, sjanger. Da nyheten om at Brant Bjork, Nick Oliveri og John Garcia hadde spilt en konsert sammen i Frankrike i august i fjor, og at de vurderte å få sammen Kyuss igjen, var ikke jeg sen i raketten. Jeg fyrte av sted et bud med en gang og sa at dette bandet SKAL vi ha.

Men dette var ikke starten på Dyrnes sin jakt på Kyuss. Han har lenge ruget på en plan om å få bandet på scenen i Bukta.

Plan over flere år

Nick Oliveri

Nick Oliveri sto på scenen med Mondo Generator i 2010

Foto: Pressefoto

Kyuss ble oppløst i 1996. Medlemmene Josh Homme og Nick Oliveri startet det verdenskjente bandet Queens of the Stone Age, mens Brant Bjork ble med i Fu Manchu. Senere startet han Brant Bjork and the Bros, mens vokalist John Garcia endte opp i bandet Hermano.

– Vi booket Brant Bjork and the Bros i 2006, så jobbet vi veldig hardt for å få Hermano til Bukta året etter, men det glapp i siste liten. Så avlyste Fu Manchu i 2009, mens Mondo Generator med Nick Oliveri i spissen spilte i fjor.

Dyrnes mistenker at flere har gjennomskuet planen hans etter hvert, men nå blir altså selve drømmen realisert. Kyuss Lives! Skal spille under Buktafestivalen 2011.

Brant Bjork

Brant Bjork var den første av tidligere Kyuss-medlemmer som besøkte Bukta.

Foto: Pressefoto

Ville få dem glad i Bukta

– Planen har alltid vært at alle god-medlemmene i Kyuss skulle vært innom Bukta til den gangen bandet ble gjenforent. Så når vi spurte skulle de ville komme tilbake fordi de har vært der før og er glad i Bukta., smiler festivalsjefen.

Dagens utgave av Kyuss mangler riktignok Josh Homme, som i dag spiller i Queens of the Stone Age, Them Crocked Vultures og Eagles of Death Metal i tillegg til å være produsent for flere store artister.

På gitar har de dermed fått hjelp fra belgiske Bruno Fevery.

- Litt senere fikk vi svar at de gjerne ville komme tilbake til Bukta. Ergo: Kyuss Lives! i Bukta 2011! avsluttet Dyrnes.

Kyuss Lives! står på Buktafestivalens hovedscene lørdag 16. juli kl. 19.40.

Robert Dyrnes

Robert Dyrnes er ikke i tvil om hva som er årets viktigste booking for han.

Foto: Tore Meek / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark