Hopp til innhold

Spiste forskernes vakthund

Få meter fra husveggen spiste denne isbjørnen opp en vakthund og skadet to andre på den polske forskningsstasjonen i Hornsund på Svalbard.

Isbjørn og hunder i konfrontasjon

Isbjørnen har vært nærgående i flere dager, og dette bildet er tatt en av dagene før isbjørnangrepet.

Foto: Mateusz Baran

– Isbjørnen har kommet i løpet av natta og angrepet en av vakthundene. Da de ansatte kom ut, fant de bare skinn og knokler igjen, forteller sysselmanns-førstebetjent Rune Fred Jensen til NRK.

Den polske forskningsstasjonen i Hornsund på Svalbard har de siste dagene vært plaget av nærgående isbjørn. Verken knallskudd eller gummikuler har vært nok til å holde bjørnen unna.

– Forskningsstasjonen har fire polarhunder som står ute i streng og varsler dersom det kommer isbjørn. Vanligvis trekker isbjørnen seg unna, men på stasjonen har de gjentatte ganger måtte jage bort en bjørn uten at det har hjulpet.

Også to andre hunder ble skadet i nattens basketak med isbjørnen.

Måtte vaksineres mot rabbies

En politimann, en naturforvalter fra Sysselmannen og en lege fra Longyearbyen sykehus reiste med helikopter til stasjonen tirsdag ettermiddag

– De ansatte på forskningsstasjonen måtte gi medisinsk behandling til de skadde hundene, noe som gjorde at en av dem kom i kontakt med isbjørnblod. For sikkerhets skyld ble alle på stasjonen vaksinert mot rabies, sier Jensen.

Årsaken er at det er påvist rabbies på øygruppa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil vurdere tiltak

Hornsund

Den polske forskningsstasjonen ligger ytterst i Isfjorden og har sju overvintrende forskere. (Arkivfoto)

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

De siste dagene har det vært flere nærgående isbjørner ved Longyearbyen .

Om den nærgående isbjørnen fortsetter å oppsøke forskningsstasjonen, vil Sysselmannen på Svalbard vurdere tiltak.

– Den kan gå på at vi bedøver den og frakter den langt bort fra forskningsstasjonen, sier Jensen.

Den polske forskningsstasjonen ligger på vestkysten av Spitsbergen og var også i fjor plaget av nærgående isbjørn . Da ble en isbjørn skutt etter å ha forsøkt å ta seg inn i en hytte . Forskeren som skjøt hevdet han ville skremme isbjørnen, men ble likevel ilagt en bot på 5000 kroner .

Flere nyheter fra Troms og Finnmark