Hopp til innhold

Sydvaranger Gruve vil drive med vindkraft

Sydvaranger Gruve vil drive halve gruva med vindkraft. En prøvemast i det som kan bli Bjørnevatn vindpark, settes opp denne uken.

Sydvaranger gruver

Denne uken settes en prøvemast opp i Sydvaranger Gruve.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

20 til 30 vindmøller, i gruveområdet til Sydvaranger Gruve, kan levere opp mot halvparten av energien gruva trenger.

En prøvemast i det som kan bli Bjørnevatn vindpark settes opp denne uken.

– Hvis det er positivt så er det ikke usannsynlig at inntil halvparten av Sydvaranger Gruves fremtidige behov for elektrisk energi kan dekkes av en fremtidig vindmøllepark, sier prosjektleder Per Helge Høgaas i Sydvaranger Gruve.

Måler vindmengde

Høgaas og Sydvaranger Gruve inngikk i fjor en avtale med Troms Kraft om bygging av Bjørnevatn vindpark. Denne uke settes en 60 meter lang målemast opp i gruveområdet, for å finne ut mer om vindmengde og hvilke vindturbiner som kan benyttes.

– Det er et alternativ med inntil 20 vinmøller og et alternativ med inntil 30 vindmøller. Så er det litt avhengig av hvor mange vi klarer å få plassert ut i gruveområdet, og så vil det også være avhengig av hvor stort potensiale som finnes der.

Hyttefolket positive

Hyttefolk i Bjørnevatn er positive til en vindpark i området. Så lenge de opp mot 30 planlagte vindmøllene legges lengst mulig vekk fra gruvas randsone for konsesjon, stiller hyttefolket seg positive.

– Vi har hytter i randsonen av Sydvarangers område. Og jeg vil tro at bedriften gjør alt de kan for at det ikke skal være til sjenanse for hverken hytteeiere eller folk som har boliger i nærområdet til bedriften, sier Inger Blix Kvammen, hytteeier i Ørnevannet.

Storforbruker av energi

Å plassere vindmøller midt i gruva vil kunne dekke halve behovet for energi, og det vil gi kortreist strøm, uten videre ingripen i naturen.

– Vi har et 25 km2 stort område hvor det allerede er bygd veier. Det er gamle dagbrudd, tipper med gråbau, vi har elektrisk infrastruktur. Og alt dette gjør at det vil være enkelt å knytte til seg en slik vindmøllepark. Så er jo vi en storforbruker av energi så det er veldig spennende for oss, sier Høgaas.