Hopp til innhold

Eksportutvalget med bredside mot Kurt Oddekalv

Eksportutvalget for fisk har sett seg lei på Miljøvernforbundets kampanje mot norsk oppdrettsfisk. De setter merkelappen «miljøbølle og matterrorist» på Kurt Oddekalv.

Video Kurt Oddekalv

Eksportutvalget for fisk kaller Kurt Oddekalv en miljøbølle, og tar sterk avstand fra metodene hans.

Bakgrunnen for at Eksportutvalget nå langer ut mot Oddekalv, er det de karakteriserer som en langvarig kampanje der Miljøvernforbundets leder har tatt mål av seg å «knuse» norsk oppdrettsnæring.

Dette gjør Oddekalv i følge Eksportutvalget med å fremme påstander om at norsk laks er kreftfremkallende, oppfordre til boikott av norsk laks i Spania, Russland og Frankrike.

Grensen nås når Miljøvernforbundet aksjonerer ved å ødelegge lakseprodukter i dagligvarebutikker.

– Vi må slå fast at norsk laks er et trygt og sunt produkt, det må konsumentene vite og være trygge på. Og så må vi fortelle folk om de metodene Oddekalv bruker. Vi har dokumentasjon på at laksen er trygg fra Mattilsynet, Institutt for ernæring og sjømatforskning og fra Folkehelseinstituttet, sier markedsdirektør i Eksportutvalget for fisk, Christian Chramer.

– Kjeltringstreker

– Kurt Oddekalv er den eneste som påstår at norsk laks er kreftfarlig. Dette er ikke miljøvern, men hærverk. Vi bør kanskje revurdere synet på Kurt Oddekalv fra å være en morsom klovn i norsk miljøbevegelse til en som farer med kjeltringstreker, sier administrerende direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk.

Det er Miljøvernforbundets siste aksjoner mot matvarebutikker i Tromsø som får Eksportutvalget til å kalle Oddekalv for miljøbølle og matterrorist. Her ble handlevogner fylt med frosne lakseprodukter og satt til tining med følgende plakat: «Varer til destruksjon. Ikke egnet som mat.»

Plakaten var påført Miljøvernforbundets logo og inneholdt også en helseadvarsel med samme skrifttype som på sigarettpakkene. Her står det: «Konsum av denne fisken kan gi kreft og varige skader på deg og dine.»

– Kan dokumentere alt

Kurt Oddekalv ler godt av å få merkelappen matterrorist klistret på seg, men er ikke villig til å fire en tøddel i sin argumentasjon mot norsk oppdrettsfisk.

– At jeg er blitt matterrorist den var ny og morsom. Seriøsiteten i Eksportutvalget er ganske mager. Jeg dokumenterer alt jeg sier. Eksportutvalget har gått ut og sagt sine meninger, men ikke lagt fram dokumentasjon. De viser til uttalelser fra Nasjonalt institutt for ernæring og ejømatforskning eller Norges forskningskorrupsjonsinstitutt. Men jeg beklager. Jeg har vært for lenge i gamet til at jeg tror på disse nissene, sier Oddekalv til NTB.

Eksportutvalget kommer ikke til å sette i gang en juridisk prosess mot Oddekalv, men vil trappe opp argumentasjonskampen mot det de kaller miljøbøllen Oddekalv.

– Han har frihet til å mene det han vil. Vi må sørge for dokumentasjon, og den har vi på plass. Vi skal bringe den over i de språkformene som kreves for å nå de over 100 markedene norsk laks selges i. Det er en krevende jobb, men den er vi villig til å ta.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark