NRK Meny
Normal

Fiskeoppdrettere raser mot Oddekalv

Oppdrettere ringer sponsorer og ber dem slutte å gi penger til Kurt Oddekalv, etter at han sendte ut negativ informasjon om oppretten.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet står ikke høyt i kurs hos norske oppdrettere etter at han har sendt ut negativ informasjon om norsk oppdrett til utlandet.

Foto: NRK

– Oddekalv kommer med en direkte løgn. Det er svært dokumentert at norsk oppdrettslaks er trygg og sunn mat. Det er ingen grunner til å si at den er kreftfremkallende eller giftig, sier Jon Arne Grøttum i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Sendte ut negativ informasjon

Han er svært oppgitt over at miljøverneren har fått oversatt informasjon om norsk fiskeoppdrett, og sendt den ut til andre land.

– Jeg vet at de er rasende på oss fordi vi kjører ut informasjon, men vi hadde tross alt en kontrakt fra 1999 på at de ikke skulle bruke den verste miljøgiften. Nå er de i full gang med å bruke den, og de har brukt den langs hele kysten, sier Kurt Oddekalv til NRK.

Stoffet han snakker om blir brukt i avlusing fordi det ødelegger lakselusas evne til å danne skall. Siden stoffet blir gitt i fôr og i åpne merder, mener forbundet at også organismer i havet blir påvirka, og ikke minst vi som spiser fisken.

Jon Arne Grøttum, FHL Midt-Norge

Regionleder i FHL i Trøndelag, Jon Arne Grøttum.

Foto: NRK

Oppdretterne er rasende på Oddekalv.

– Det er klart det. Det handler om yrkesstoltehet og om at man forventer at folk opptrer troverdig. Ikke minst miljøvernorganisasjonene bør det, og det er ikke tilfelle her, sier regionleder Jon Arne Grøttum i FHL.

– Helt panikk

Flere har begynt å ringe opp sponsorene til Oddekalv for å be dem om å stoppe å gi han penger.

– Det er oppdrettsfirmaer og sannsynligvis folk fra FHL som ringer dem. De har kjørt seg opp i en krok og har ikke flere argumenter igjen. Jeg tror det er helt panikk der, sier Oddekalv, som mener det hele minner om mafiametoder.

Jon Arne Grøttum i FHL støtter metoden, og skjønner at folk er irriterte og sinte på Miljøvernforbundet.

– Det er veldig viktig at man vet hva man gir penger til. Hvis det er slik at sponsorene nå har fått kunnskap om hvordan Oddekalv sprer løgn rundt seg og truer arbeidsplasser ved å spre usann informasjon, så er det helt greit.

Oddekalv tror støttespillerne hans vil avvise forsøk på å stoppe dem.

– Jeg håper sponsorene vet hva jeg holder på med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppdrettslaks

Oddekalv krever at oppdretten går over i lukka anlegg.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Krever lukka anlegg

Kurt Oddekalv vil at oppdretten skal over i lukka anlegg, der lus, rømming og forurensing ikke er noe problem.

– Realitetene er at det ikke finnes teknologi i dag som gjør at vi kan produsere i lukka enheter, sier Jon Arne Grøttum i FHL.

– Det er helt usant. Teknologien for tette lukka anlegg er hyllevare-teknologi. Det er ikke noe nytt med dette, svarer Oddekalv.

FHL Havbruk tør ikke helt å karakterisere situasjonen nå som en krig.

– OM det er ikke er det, så er det iallfall viktig å få opp korrekt kunnskap, sånn at vi greier å rette opp det feilaktige bildet Oddekalv gir av næringa vår.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.