Hopp til innhold

– Tiltalte er pedofil

Det mener sakkyndige som har vurdert den hallik- og overgrepstiltalte 29-åringen i Tromsø.

Rettssak Nord-Troms tingrett

53 vitner er innkalt i den tre uker lange straffesaken mot 29-åringen (i turkis hettegenser).

Foto: Robert Greiner / NRK

De rettssakkyndige som har vurdert 29-åringen som står tiltalt i Nord-Troms tingrett, konkluderte med at mannen har flere typer personlighetsforstyrrelser.

– Det foreligger risikofaktorer for fremtidig vold og seksualisert voldsadferd, slo spesialist i psykiatri, Andreas Hamnes fast overfor Nord-Troms tingrett fredag.

Sammen med overlege Steinar Nilsen var psykiatrispesialisten innkalt som vitne i straffesaken mot de 29 år gamle mannen fra Troms.

– Risiko for gjentagelse

29-åringen står tiltalt for flere tilfeller av voldtekt , seksuell omgang med barn under 16 år, hallikvirksomhet, samt kjøp av seksuelle tjenester.

I den rettspsykiatriske erklæringen konkluderte spesialistene med at 29-åringen har dyssosial personlighetsforstyrrelse og at han er emosjonell ustabil.

– Hvordan vurderes mulighetene for gjentakelse, ville rettens administrator Unni Sandbukt om de strafferettslige forholdene 29-åringen står tiltalt for.

– Det er risiko for at den er til stede, svarte Hamnes.

Flere av tiltalepunktene mot 29-åringen gjelder overgrep mot mindreårige.

Aktor Hugo Henstein ville vite om de rettssaksyndige anså tiltalte som pedofil.

– Vi mener det. Han sier han foretrekker voksne kvinner, men adferden med 12 år gamle jenter er det som teller og ikke hva man sier. Det skal ikke mye til før man skjønner at en tolvåring er et barn, sa Hamnes.

– Ingen grunn til optimisme

Lace n´ Leather

Den tiltalte kjøpte denne butikken i Tromsø sentrum.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

29-åringen kjøpte i fjor en erotisk butikk i Tromsø sentrum. Herfra skulle han bygge et pornoimperium , men før han kom ordentlig i gang ble han i høst arrestert og har siden det vært varetektsfengslet.

De rettssakkyndige mente vitneavhørene og deres observasjoner viste at tiltalte manglet innlevelse for andres følelser, ansvarsfraskrivelse fra egne handlinger og ignorering av samfunnsnormer.

Aktor Heinstein ville derfor vite hvordan mulighetene var for friskemelding av personer med trekkene til den 29 år gamle tiltalte Troms-mannen.

– Ut fra generell kunnskap og erfaring, så gir det ikke spesiell grunn til optimisme, sa Hamnes.

– Hvilke behandlingsmuligheter finnes, ville Sandbukt vite.

– Det er mange forskjellige tilnæringsmuligheter som må skreddersys for den enkelte, sa Hamnes, og understreket at det var vanskelig å gi et entydig svar på spørsmålet.

Over 1000 sexpartnere

Tiltalte har tidligere fortalt retten at han har hatt over 1000 sexpartnere, hvor 300-400 av dem er prostituerte. 29-åringen har definert seg som selverklært bipolar nymfoman og sagt at han er villig til å la seg kjemisk kastrere .

Forsvarer Odd Arild Drevland ville vite om det fantes hjelp å få for notorisk sexlyst.

– Du kan henvende deg til hjelpeapparatet og få den hjelpen som er tilgjengelig i henhold til ressurser og kompetanse, var det generelle svaret Hamnes ga.

Når det gjaldt kjemisk kastrering, svarte den rettssakkyndige:

- Det er mange som sier litt av hvert i retten. Det er det man får til av framgang over tid som teller.

– Kan tiltalte være nymfoman, ville rettsadministrator Sundbukt vite?

– Vi noterer at han sier det, men det må retten vurdere. Vi har ikke noe grunnlag for å si det. Det kan like gjerne være distansering og ansvarsfraskrivelse, svarte Hamnes.

53 vitner er innkalt i den tre uker lange straffesaken som avsluttes neste uke.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark