Hopp til innhold

Tatt med 165 kilo fisk for mye

Fisketurister stanset på grensa med 165 kilo torskefilet. Over ett tonn beslaglagt til nå i nord.

Fiskebeslag ved grensen

Fiskeridirektoratet er bekymret for at beslagene av ulovlig fangster hos turistfiskerne ikke synes å avta. Her fra et beslag i Nordland i juni.

Foto: Tollvesenet

To biler med åtte polske fisketurister ble tirsdag stoppet på den nordfinske grenseovergangen ved Kivilopmpolo med ulovlig fangst fra Norge.

- De hadde med seg 165 kilo for mye, og alt var filet av torsk, sier regiondirektør ved tollregion Nord-Norge, Atle Joakimsen til Altaposten .

Polakkene som ble stanset tirsdag ble ilagt en bot på 14.000 kroner og fikk inndratt fangsten.

Mange bryter loven

Grensen for hvor mye fisk turistene kan ta med seg har siden 2007 vært på 15 kilo.

Forrige uke ble tre svensker stoppet med 167 renskåret torskefilet for mye. Joakimsen forteller at i sommer har mange fisketurister brutt 15 kilos-grensen.

- Fram til 1. juli har vi hatt 21 beslag av fisk. De fleste har skjedd ved Kilpisjärvi, mens de største beslagene er tatt ved Kivilompolo. Vi hadde i juni et enkeltbeslag på 600 kilo fisk, i tilegg til det store beslaget tirsdag, forteller han.

Dermed har beslagene av ulovlige turistfiske-fangster passert ett tonn.

Bekymret for truet kysttorsk

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet i Finnmark, Hermod Larsen, mener det er problematisk at ulovlig turistfiske ikke synes å avta. Han er særlig bekymret for at det ofte er kysttorsken det fiskes på – en art som er på listen over truede arter.

– Det er klart at det ikke er bra, og dilemmaet er at disse turistene kun tar fileten av fisken. De fleste av disse er ikke vant til å skjære filet og utnyttelsesgraden av fisken ligger ofte helt nede på 25 prosent. Det vil si at 100 kilo rundfisk gir 25 kilo filet, sier Larsen til Altaposten .