Hopp til innhold

Frykter for miljøet på Kola

Natur og ungdom frykter for miljøet når levetiden for to reaktorer ved Kola Atomkraftverk forlenges

Kontrollrommet i atomkraftverket på Kola
Foto: Gunnar Sætra / Scanpix

Nylig bestemte det russiske atomenergibyrået seg for å forlenge levetiden til den nest eldste reaktoren ved anlegget i ti nye år.

Atomsekretær Ragnhild Gjærum i Natur og Ungdom er svært skuffet.

–Selvfølgelig er vi skuffet over dette. Dette er noe vi har arbeidet med i 10 år, men mest av alt er vi bekymret over måten miljøsaker nedprioriteres ved at man lar gamle, usikre reaktorer fortsette i ti år, slik at de vil ha totalt gått 15 år lenger enn anbefalt.

Reaktorer fra 70-tallet

Atomkraftverket Poljarnij Zorij på Kola
Foto: Arkivfoto / Scanpix

Det var nettavisen Barents Observer som i går at meldte at lisensen til den nest eldste reaktoren ved Kola atomkraftverk er fornyet. Den eldste reaktoren fikk sin fornyede lisens i fjor. Disse lisensene varer i ti år frem til 2018 og 2019. Reaktorene ble bygget på 1970-tallet og er av gammel sovjetisk type. Disse kan ikke bygges om til å møte vestlige sikkerhetskrav.

Dette gjør reaktorene svært utrygge mener Gjærum

– I en rapport fra Statens Strålevern som kom ifjor anslås risikoen for en ulykke til å være mellom 10 og 100 ganger høyere enn ved vestlige atomkraftverk, og selv om flere sikkerhetstiltak har blitt gjennomført, så er reaktorene laget slik at de aldri kan oppgraderes til vestlig standard.

Har vært tatt opp

Stenging av de eldste reaktorene ved Kola-anlegget har vært diskutert på flere nivåer mellom norsk og russiske myndigheter. Gjærum mener regjeringen ikke har gjort nok i denne saken.

– De lovte i Soria Moria-erklæringen å øke innsatsen for å presse russiske myndigheter til å stenge de to eldste reaktorene, men hvorvidt denne innsatsen har økt er vanskelig å se. Forrige gang statsminister Jens Stolteberg var i Moskva tok han ikke opp saken, og det sier meg at regjeringen kanskje skryter på seg mer enn de kan skilte med.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark