Hopp til innhold

Får dårligst karakterer

Avgangselevene fra Finnmark kommer dårligst ut i de fleste fagene i den videregående skole.

Klasserom

Klasserom i Alta.

Foto: NRK

Avgangselevene fra Finnmark kommer dårligst ut i de fleste fagene i den videregående skole.
Det viser karakterstatistikken fra skriftlig eksamen i vår som Utdanningsdirektoratet har utarbeidet.

De svake gjennomsnittsresultatene er ikke overraskende, men vi kan likevel ikke være bekjent av dette, sier fylkesråd for utdanning i Finnmark, Knut Mortensen.

Fylkesråd for kompetanse, Knut Mortensen

Fylkesråd for kompetanse i Finnmark, Knut Mortensen

Foto: Knut Åserud

– Nå må vi gå inn i tallene og se om det er enkeltskoler som peker seg ut negativt. Hvis det skorter på lærersiden så må vi sette inn tiltak der, og dersom vi har for mange elever i klassene, så må vi gjøre noe med det. Dette vet vi ikke ennå, men vi må se på slike tiltak.

I de fleste fagene er gjennomsnittskarkterene fra Finnmark klart svakere enn karakterene fra de andre fylkene, og i noen fag er gjennomsnittskarkteren for Finnmarkselvene regelrett stryk.

Bekymret for ungdommen

Dårlige karakterer fra videregående kan gjøre det vanskelig for mange elever fra Finnmark å komme inn på høyere utdanning, noe som bekymrer fylkesråden.

– Finnmark har et behov for at de unge tar høyere utdannelse. Det blir mer stabilitet i enkelte yrkesgrupper når ungdommer fra Finnmark velger å ta høyere utdanning.

Grunnskolen gjør det bra

En forklaring på de svake resultakene fra Finnmark kan være mangler ved grunnskoleutdanningen.

De siste fire årene hadde ti prosent av tiendeklassingene i Finnmark så lave karakterer at de ikke kunne ventes å fullføre videregående opplæring.

Men karakterene fra skriftlig eksamen i grunnskolene i vår viser at elevene fra Finnmark nesten er på høyde med landsgjennomsnittet.

Dette kan bety bedre resultater for Finnmarkselevene som nå skal begynne i den videregående skolen.

– Jeg vil tro at resultatene i videregående skole kan bli bedre som følge av dette, men vi må se på de resultatene vi har i dag og finne ut hva som er årsaken til at vi kommer så dårlig ut.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark