Hopp til innhold

Krever endringer i Reindriftsloven

Næringsaksjon med høringsuttalelse i forhold til ny samerett.

Fjord-Finnmark
Foto: Rune Berg / NRK

Den nyopprettede næringsaksjonen Fjord-Finnmark krever blant flere endringer i reindriftsloven for få gjennopprettet det de kaller den rettslige statusen for befolkning og næringsliv i Finnmark.

Næringsaksjon Fjord-Finnmark ble etablert i begynnelsen av februar, men fremmer allerede nå egen høringsuttalelse til den nye sameretten.

Krever fem-kliometerssone

- Det å få fem kilometers soner rundt det som er utmarksområder for jordbruket og samiske bygder er et vesentlig krav. I likhet å få ryddet opp i den usikkerheten som har oppstått rundt lovgivningen i Finnmark, sier Kristian Johnsen som er leder i Næringsaksjon Fjord-Finnmark.

Dette er to av i alt åtte krav som næringsaksjon Fjord-Finnmark mener må tas hensyn til i den nye sameretten.

Johnsen mener Reindriftsloven må endres. Han mener konsekvensen dersom det ikke skjer er at reindrifta får for stor makt gjennom den nye sameretten.

- Ja ,vi fremmer konkrete forslag som går på å skape mer balanserte forhold i Finnmark. Vi vil at samisk språk og kultur skal utvikle seg i hele fylket.

Står ved et veiskille

Arne Johanson er bonde i Alta, og en av initiativtakerne til organisasjonen. Han frykter for konsekvensene for sin næring dersom de ikke når fram. Han mener primærnæringene i Finnmark kan stå foran et veiskille.

- Ja, det vil jeg si. Vi får svekket våre rettigheter. En næring vil legge føring for hvordan de andre næringene skal utvikle seg, sier han.

Aksjonen ble etablert 5. februar. Noe av det første de oppnådde var å få justisdepartementet til å utsette høringsfristen på den nye sameretten til 15. april. Aksjonen har jobbet på høygir for å komme med en egen uttalelse, og de håper nå at både kommuner og organisasjoner stiller seg bak den.
Og ikke minst mener Arne Johanson det er viktig for politikerne å være klar over at de er inne i et valgår.

- Skal de få velgere til å stemme på seg må de ivareta hele befolkningens interesse. Ikke bare en enkelt yrkesgruppe.