Hopp til innhold

- Må bli enige fort

- Regjeringen klarer ikke å legge fram forslag til ny motorferdselslov.

Gunnar Kvassheim (V)

Gunnar Kvassheim mener det nå haster å få vedtatt ny motorfedselslov.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Regjeringspartiene må nå bli enige om hvordan de vil den nye motorferdselsloven skal være, krever partiet Venstre, som mener regjeringen er handlingslammet i saken.

- De to ytterpolene i norsk politikk på dette området er samlet i samme regjering. Senterpartiet og SV står milevis fra hverandre, og resultatet er handlingslammelse i regjeringen, sier leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Gunnar Kvassheim fra Venstre.

Sart to år etter at det første forslaget kom fra Direktoratet for naturforvaltning, pågår det fortsatt en dragkamp mellom regjeringspartiene.

Betent tema

Partiene er spesielt uenige i om kommunene skal få lov til å la folk drive rekreasjonskjøring eller ikke. SV vil ikke åpne for dette der hvor det i dag ikke er lov, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier ja til dette.

I tillegg går konflikten på i hvor stor grad det skal være lov med barmarkskjøring.

Flere rødgrønne politikere som NRK har vært i kontakt med, ønsker ikke å uttale seg om denne saken.

- Synd

Og mens regjeringen diskuterer den nye loven, fortsetter naturen å få skader av motorkjøretøy som kjører der de ikke skal. For ni av ti kommunale dispensasjonsvedtak som blir klaget inn for fylkesmennene, gjøres om på.

Kvassheim synes det er synd at det nye lovforslaget lar vente på seg:

- Det er en viktig sak, og alt som trengs for å ta en beslutning er på plass. Det som gjenstår er evne til å bli enige og stille seg felles bak et forslag, og det har en hatt lang tid å jobbe med så langt, men fortsatt er det uvisst om man er i stand til å levere et lovforlsag, sier Kvassheim.

- Nå haster det

Og nå begynner det å haste - hvis den nye loven skal vurderes før valget.

For hvis ikke regjeringen leverer inn lovforslaget før påsketider - får ikke stortingspolitikerne nok tid til å si ja eller nei til den nye loven før høstens valg.

- På dette området, hvor det er bred enighet om at man trenger en avklaring, kommer det ingen slik avklaring. Det er det ingen som er tjent med, og det er meget beklagelig og helt spesielt at en regjering som har et beslutningsgrunnlag klart lar det gå år uten å være i stand til å legge dette frem for stortinget til en endelig avgjørelse.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra statssekretær Heidi Sørensen i miljøverndepartementet om denne.