Hopp til innhold

Tjuvfiske halvert i Barentshavet

- Vi har vunnet det første slaget, mener fiskeriministeren.

Tråleren Joana taues inn til Vadsø

Tråleren Joana taues inn til Vadsø etter at den er tatt for tjuvfiske i 2006.

Foto: Kystvakta

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at det ulovlige overfisket i Barentshavet ble redusert fra 80.000 tonn i 2006, til bare 40.000 tonn i fjor.

- Fiskeridirektoratets rapport om overfisket i Barentshavet for 2007 er gledelig lesing. Samtidig ser vi at reduksjonen i overfisket fra 2005 til 2007 utgjør over 60 000 tonn torsk til en årlig førstehåndsverdi på over én milliard kroner, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

 

Helga Pedersen

Fiskeriminister Helga Pedersen er fornøyd med at tjuvfisket Barentshavet går ned.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Advarer likevel

Men på tross av den kraftige reduksjonen, advarer Pedersen mot å tro at kampen mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske i Barentshavet er vunnet en gang for alle.

- Vi har vunnet det første slaget, men aktørene som driver et storstilt urapportert fiske, kan nå forsøke å omgå det nye regelverket eller fortsette sin kriminelle aktivitet i nye fiskerier i andre verdensdeler. Vi kommer til å arbeide aktivt internasjonalt for å hindre dette, sier Pedersen.

Berømmer russerne

Ministeren berømmer også russiske myndigheter, for innsatsen de har lagt ned for å bekjempe tjuvfisket. Russerne har skjerpet lovgivning, økt kontroll og økning i antall sanksjoner.

- Jeg vil takke russiske myndigheter for deres innsats. I tillegg vil jeg takke fiskerinæringene på begge sider av grensen, og ikke minst alle norske myndigheter og organisasjoner som har jobbet hardt for å få redusert overfisket, sier Pedersen.  

- Det er også grunn til å rette en takk til EU og de øvrige medlemmene i den Nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC) for gjennomføringen av den nye havnestatskontrollen i Europa, legger hun til.